Nyheter

EVAKUERER: Som følge av flom i har det i følge ukrainske myndigheter blitt igangsatt evakuering i Kherson.
EVAKUERER: Som følge av flom i har det i følge ukrainske myndigheter blitt igangsatt evakuering i Kherson.

Kakhovka-demningen ved vannkraftverk i Kherson er ødelagt

Russland og Ukraina beskylder hverandre for å stå bak ødeleggelsen. Demningen ligger ved et vannkraftverk og forsyner blant annet den annekterte Krim-halvøya med drikkevann.

Publisert

Uverifiserte bilder i sosiale medier synes å vise en rekke eksplosjoner ved demningen, mens andre viser at den har brast, og at det flommer vann gjennom den.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ukraina anklager russiske styrker for å ha ødelagt den, mens russerne anklager ukrainerne for å stå bak.

Tass siterer ordføreren for okkupasjonsmyndighetene i den nærliggende byen Nova Kakhovka på at demningen er ødelagt i et angrep. Videre heter det at angrepet på demningen er en «alvorlig terrorhandling».

Store konsekvenser

Demningen ligger ved et vannkraftverk og demmer opp Kakhovka-reservoaret. Det inneholder drøyt 18 kubikkilometer med vann. Den er 30 meter høy og 3,2 kilometer lang.

Reservoaret forsyner den annekterte Krim-halvøya med drikkevann og også vann til kjøling av Zaporizjzja-kraftverket, som også er under russisk kontroll.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har tidligere anklaget Russland for å planlegge å sprenge demningen slik at store områder nedstrøms blir oversvømmet. Dette vil også ødelegge vannforsyningen til store deler av det sørlige Ukraina, har Zelenskyj advart om.

– Omfanget av ødeleggelsene, hastigheten og mengden vann, samt hvilke områder som trolig blir oversvømt, er under kartlegging, heter det i en uttalelse fra ukrainske myndigheter.

Les også: Russland vil med rimelig sikkerhet ikke bruke atomvåpen til annet enn forsvar for egen eksistens

Evakuering

Ukrainske myndigheter i Kherson har igangsatt evakuering som følge av flom.

– Vannet vil nå kritiske nivåer innen fem timer, siteres lederen for myndighetene i regionen på av Reuters.

Tass siterer russiske nødetater på at rundt 80 landsbyer og tettsteder kan bli rammet av flom.

En russisk-støttet tjenesteperson ved Zaporizjzja-kraftverket sier tirsdag morgen at det ikke er noen fare for kraftverket ennå.

Powered by Labrador CMS