Nyheter

KRIGFØRING: Boligblokker i Kharkiv som er sterkt ødelagt av et russisk angrep. Forsker Ståle Ulriksen sier til VG at Vesten, og Norge, må gjøre mer for å stanse krigen i Ukraina.

Forsvarsekspert til VG: Vesten tar stor risiko ved ikke å gripe inn i Ukraina

Russlands president Putin får det som han vil når Vesten og Nato så tydelig sier at de ikke vil blande seg inn i Ukraina-krigen, mener forsker Ståle Ulriksen.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Risikoen ved å invovere seg direkte er at krigen eskalerer til tredje verdenskrig. Men det innebærer også en stor risiko å la være, sier Ulriksen til VG. Han er forsker ved FHS Sjøkrigsskolen og har blant annet tidligere sittet i Utenriksdepartements sikkerhetspolitiske utvalg.

– Hvis det er sånn at når Putin kan true med noe, og vi for enhver pris vil unngå eskalering, da kan han bare fortsette å dytte, sier han.

Les også: DSB-sjefen: – For oss er ikke dette en øvelse, det er ren virkelighet

De siste dagene har flere land på Natos østflanke tatt til orde for en diskusjon om hva som er Europas «røde linjer» for Russlands krigføring mot Ukraina. Spørsmålet er ofte blitt hva man gjør når en rød linje krysses.

– Det er jo egentlig ingen som tør å si det. Men hvor mye skal man egentlig tåle da? Dette ligner veldig på 1930-tallet, da Hitler først går inn i Østerrike, så Tsjekkoslovakia, og så er det Polen sin tur, sier Ulriksen.

Han tror også det er mulig med aktiv militær inngripen fra vestlig side uten at det nødvendigvis fører til en geografisk utvidelse av krigen.

Ukrainas president Zelenskyj har flere ganger bedt om at Nato skal innføre en flyforbudssone over landet, noe som så langt er avvist på grunn av faren for at krigen vil eskalere.

Les også: Russisk aktivitet under Cold Response: - Selvfølgelig følger de med

Powered by Labrador CMS