Nyheter

KAMPER: I byen Bakhmut har det lenge pågått kamper mellom den ukrainske hæren og den russiske leiesoldatgruppen Wagner.

Ukrainas hær: Ser ingen tegn på at Wagner-gruppen skal trekke seg ut av Bakhmut

Mangel på ammunisjon har ført til at lederen for Wagner-gruppen har sagt at de skal trekke seg ut av Bakhmut, men den ukrainske hæren avfeier påstandene.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den ukrainske hæren avfeier påstandene fra Jevgenij Prigozjin – Wagner-gruppens leder – om at leiesoldatene hans skal trekke seg ut av Bakhmut innen 10. mai.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ukraina ser ingen tegn på at Wagner-gruppens soldater forbereder seg på å forlate den kampherjede byen.

– Disse uttalelsene må ses i bakgrunn av at han ikke klarer å oppnå et løfte om å erobre Bakhmut innen 9. mai, sier rådgiver Andrij Tsjernjak i hæren.

Hæren avviser også Wagner-gruppens påstand om at de russiske soldatene i Bakhmut mangler ammunisjon. De viser til at det ble avfyrt minst 520 artilleriskudd fredag.

Ikke nok ammunisjon

Russland dreier fokuset fra Bakhmut til å forsvare seg mot en mulig ukrainsk offensiv, mener en amerikansk tankesmie.

Det setter samtidig leiesoldatselskapet Wagner-gruppen i en skvis, skriver tankesmia Institute for the study of war (ISW).

De viser til en video der en tydelig opprørt Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin i sterke ordelag kritiserer Moskva for ikke å sende nok ammunisjon til slaget om Bakhmut.

– Hans tydelige sinne antyder at det russiske forsvarsdepartementet nedprioriterer Bakhmut og retter fokuset andre steder, noe som virkelig kan bringe Wagner-gruppens evne til å operere effektivt i fare, skriver ISW.

Forbereder seg

De mener at Wagner-gruppen ikke har gitt opp målet om å erobre Bakhmut, til tross for at de ikke har klart det ennå etter langvarige og svært harde kamper.

ISW skriver at det ikke bare er i Bakhmut at de russiske offensivene har stanset opp. Tankesmia mener det tyder på at de forbereder seg på den lenge varslede ukrainske offensiven.

– De går trolig over på defensiven. Det er en operasjonell sunn avgjørelse fra Russland, skriver tankesmia.

Powered by Labrador CMS