Nyheter

KAMPER: I byen Bakhmut har det lenge pågått kamper mellom den ukrainske hæren og den russiske leiesoldatgruppen Wagner.
KAMPER: I byen Bakhmut har det lenge pågått kamper mellom den ukrainske hæren og den russiske leiesoldatgruppen Wagner.

Ukrainas hær: Ser ingen tegn på at Wagner-gruppen skal trekke seg ut av Bakhmut

Mangel på ammunisjon har ført til at lederen for Wagner-gruppen har sagt at de skal trekke seg ut av Bakhmut, men den ukrainske hæren avfeier påstandene.

Publisert

Den ukrainske hæren avfeier påstandene fra Jevgenij Prigozjin – Wagner-gruppens leder – om at leiesoldatene hans skal trekke seg ut av Bakhmut innen 10. mai.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ukraina ser ingen tegn på at Wagner-gruppens soldater forbereder seg på å forlate den kampherjede byen.

– Disse uttalelsene må ses i bakgrunn av at han ikke klarer å oppnå et løfte om å erobre Bakhmut innen 9. mai, sier rådgiver Andrij Tsjernjak i hæren.

Hæren avviser også Wagner-gruppens påstand om at de russiske soldatene i Bakhmut mangler ammunisjon. De viser til at det ble avfyrt minst 520 artilleriskudd fredag.

Ikke nok ammunisjon

Russland dreier fokuset fra Bakhmut til å forsvare seg mot en mulig ukrainsk offensiv, mener en amerikansk tankesmie.

Det setter samtidig leiesoldatselskapet Wagner-gruppen i en skvis, skriver tankesmia Institute for the study of war (ISW).

De viser til en video der en tydelig opprørt Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin i sterke ordelag kritiserer Moskva for ikke å sende nok ammunisjon til slaget om Bakhmut.

– Hans tydelige sinne antyder at det russiske forsvarsdepartementet nedprioriterer Bakhmut og retter fokuset andre steder, noe som virkelig kan bringe Wagner-gruppens evne til å operere effektivt i fare, skriver ISW.

Forbereder seg

De mener at Wagner-gruppen ikke har gitt opp målet om å erobre Bakhmut, til tross for at de ikke har klart det ennå etter langvarige og svært harde kamper.

ISW skriver at det ikke bare er i Bakhmut at de russiske offensivene har stanset opp. Tankesmia mener det tyder på at de forbereder seg på den lenge varslede ukrainske offensiven.

– De går trolig over på defensiven. Det er en operasjonell sunn avgjørelse fra Russland, skriver tankesmia.

Powered by Labrador CMS