Nyheter

SENDER VÅPEN: Forsvarsminister Odd Roger Enoksen, statsminister Jonas Gahr Støre og utenriksminister Anniken Huitfeldt under en pressekonferanse fredag.

Norge sender våpen til Ukraina

Norge skal sende 2000 panservernvåpen av typen M72 til Ukraina. Materiellet klargjøres så fort som mulig.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Regjeringen har i ettermiddag besluttet at Norge vil tilby Ukraina våpenstøtte for å forsvare landet mot det militære angrepet fra Russland. Vi legger oss dermed på samme linje som nære allierte og de øvrige nordiske landene. Norge har en restriktiv praksis for eksport av forsvarsmateriell, men Ukraina er nå i en ekstraordinær situasjon, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en pressemelding mandag kveld.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det skjer etter at en rekke andre land har bestemt seg for å sende våpen til Ukraina, deriblant Finland, Sverige, Tyskland og Nederland.

Twitter skriver Støre at han før avgjørelsen var i kontakt med Finlands president Sauli Niinistö.

– Et bidrag for å støtte Ukraina

I Norge har man siden 1959 hatt et forbud mot eksport av våpen til land i krig eller hvor krig truer. Det går nå regjeringen bort ifra. Noe også Høyre, KrF, Frp og Venstre har åpnet for. Dermed har regjeringen flertall i Stortinget for å sende våpen.

I likhet med andre land har Norge fått en oversikt over militært materiell som Ukraina trenger, skriver regjeringen i pressemeldingen.

– Dette er et bidrag for å støtte Ukraina i deres forsvar mot den militære invasjonen. Det er våpen som er enkle å ta i bruk og benyttes til å forsvare seg mot angripende pansrede kjøretøy. Forsvaret arbeider nå med å klargjøre og sende materiellet så raskt som mulig, sier forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp).

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har vært tydelig på at landet trenger militær støtte i form av nettopp våpen og ammunisjon.

Ikke kommersielt salg

Tidligere har regjeringen bestemt seg for å sende såkalt militært b-materiell til Ukraina, som hjelmer og vester. Andre land støtter derimot Ukraina med ammunisjon og våpen produsert i Norge.

Regjeringen presiserer at dette ikke er kommersiell eksport av våpen, men en donasjon fra en stat til en annen, og at de har snakket med Stortinget før avgjørelsen ble tatt.

– Russlands invasjon av Ukraina krever at vi åpner for helt særskilte beslutninger og tiltak, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Powered by Labrador CMS