Nyheter

VERVET SEG: Ukrainske soldater ved fronten nær Dnipro-elven i Kherson-området i Ukraina. Bildet er tatt 14. oktober.
VERVET SEG: Ukrainske soldater ved fronten nær Dnipro-elven i Kherson-området i Ukraina. Bildet er tatt 14. oktober.

Soldater fra Nepal kjemper på begge sider i Ukraina-krigen

Flere hundre innvandrere fra Nepal har siden krigen startet i Ukraina deltatt i kamphandlinger på begge sider. Majoriteten har vervet seg for Russland.

Publisert

Det skriver The New York Times , som baserer opplysningene på myndighetene i Nepal, dokumenter de har fått tilgang til, og intervjuer med familiemedlemmer og en soldat som tjenestegjør i Ukraina.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Nepal sliter med høy inflasjon og arbeidsløshet, og flere hundre tusen mennesker har forlatt landet i håp om å skaffe seg arbeid i utlandet. Rundt tusen nepalesere skal bo i Russland, og noen av dem vervet seg da president Vladimir Putin sa at man i bytte mot å verve seg til militæret vil kunne få statsborgerskap raskere.

Ifølge nepalske myndigheter har også unge menn fra blant annet India, Afghanistan, Pakistan, Sudan og DR Kongo vervet seg for Russland.

Under en måned etter at de vervet seg, ble de sendt til Ukraina.

En mann som tidligere hadde vært soldat i Nepal, og som jobbet som sikkerhetsvakt i Dubai, ble lokket til å flytte til Russland for å verve seg.

– Før lette de etter de som snakket russisk godt. Nå har de det bra med engelsk også, skrev soldaten via Telegram til The Diplomat.

Også en mindre gruppe nepalesere har vervet seg til den ukrainske fremmedlegionen, ifølge medlemmer av legionen.

Det gjør at det er mulighet for at unge menn fra et fattig land i Himalaya, som ikke har noen rolle i krigen, kan måtte kjempe mot hverandre i skyttergravene i Ukraina.

Powered by Labrador CMS