Nyheter:

Fredrik Grønning og Andrea Vikene står på vaktpost og ser ut på Helge Ingstad

Politiets Helge Ingstad-innstilling ytterligere forsinket

Venter på Sjøfartsdirektoratet.

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

KNM Helge Ingstad forliste etter en kollisjon med TS Sola i Hjeltefjorden utenfor Bergen, høsten 2018. Siden har Vest politidistrikt etterforsket saken som per nå har fire personer med status som mistenkt. Én av de fire er fra Forsvaret. Statusen på de fire og eventuelt andre, er noe politiet skal ta stilling til før de sender sin innstilling til statsadvokaten.

Forsvarets forum har tidligere skrevet at politiets innstilling i saken skulle sendes til statsadvokaten rundt påsketider, deretter ble tidspunktet skjøvet til rundt juni. Nå er rapporten ytterligere forsinket. Det politiet venter på, er en rapport fra Sjøfartsdirektoratet.

– Rekker dere fristen før sommeferien som dere tidligere har operert med?

– Det ser dårlig ut, forteller politiadvokat Ole Bjørn Mevatne i Vest politidistrikt til Forsvarets forum.

Han er påtaleansvarlig i etterforskningen av fregattkollisjonen.

Fagvurdering

Saken har tidligere vært hos generaladvokat Sigrid Redse Johansen for vurdering. Hennes kontor sendte sin vurderinger over i slutten av mai. Mevatne fortalte da til Forsvarets forum at det gjenstod litt etterforskningsarbeid, samt en uttalelse fra Sjøfartsdirektoratet, før politiet kan si seg ferdig og sende innstillingen over til statsadvokaten. Nå er imidlertid politiet nærmest ferdig, og det er i all hovedsak uttalelsen fra Sjøfartsdirektoratet som gjenstår.

Sjøfartsdirektoratet skal gi en maritim uttalelse om hvordan fører av en båt eller fartøy skal oppføre seg på sjøen.

– Det jobbes med det, men fagavdelingen kan ikke gi en bestemt dato, men vi holder løpende kontakt med politiet, opplyser kommunikasjonsrådgiver i Sjøfartsdirektoratet, Marit Nilsen.

Ferietid

Mens juni går mot slutten, stenger Norge sakte, men sikkert ned. Det betyr at politiets innstilling er klar tidligst i august.

– Nå går vi inn i ferietid, men vi håper det ikke tar for lang tid etter ferien før vi får ferdigstilt og overlevert, sier Mevatne.

Natt til 8. november kolliderte fregatten med tankskipet Sola, og senere på dagen sank Ingstad i fjæra ved Stureterminalen. Skipet ble hevet 27. februar i 2019 og flyter nå på egen kjøl. Ingstad er ikke seilingsdyktig. Regjeringen bestemte før sommeren i fjor at skipet ikke skal repareres, men selges som skrapmetall.

De som har status som mistenkt i saken er losen og kapteinen på tankskipet Sola, vaktsjefen på KNM Helge Ingstad og operatøren ved trafikksentralen på Fedje.

Kapteinen på Sola TS hadde ansvar for å klargjøre fartøyet før de skulle forlate terminalen, og etterforskningen knytter seg til dekksbelysningen. Vaktsjefen på KNM Helge Ingstad var ansvarlig på broen da kollisjonen skjedde, mens operatøren ved trafikksentralen skal være mistenkt for uforstand i tjenesten, skrev NTB i august i fjor.

Powered by Labrador CMS