Nyheter:

Her blir fregatten KNM Helge Ingstad er slept til Hanøytangen på Askøy for videre heving under bergingsoperasjonen.

Siste bit av etterforskningen er på plass

Sjøfartsdirektoratet har sendt sin vurdering av forliset av KNM Helge Ingstad til politiet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsvarets interngranskning av forliset av KNM Helge Ingstad ble offentliggjort denne uka. Da fortalte sjef Sjøforsvaret at de ventet med å offentliggjøre rapporten inntil politiet var ferdig med sin etterforskning .

Nå melder Sjøfartsdirektoratet at de er ferdig med sin vurdering knyttet til om det er brudd mot Skipssikkerhetsloven i forbindelse med kollisjonen mellom tankskipet Sola og KNM Helge Ingstad.

Kunne blitt en katastrofe

– Det er vurderinger knyttet til Skipssikkerhetsloven politiet har etterlyst. Uttalelsen fra våre jurister blir sendt til politiet i morgen (torsdag 13. august, journ. anm.), sier kommunikasjonsdirektør i Sjøfartsdirektoratet Dag Inge Aarhus.

Han kan ikke si noe om innholdet i «uttalelsen» da det er unntatt offentligheten.

– Det er mulig politiet offentliggjør uttalelsen etter at de er ferdig med sin etterforskning, sier Aarhus.

Han forteller at det har vært et omfattende arbeid i å vurdere ulykken.

– Det er krevende av ulike grunner, blant annet fordi hendelsen hadde et så stort potensial. Det er ikke ofte militære fartøy er involvert i ulykker med sivile fartøy. I likhet med «Viking Sky» som drev mot fjæresteinene, er det ikke vanskelig å se for seg at dette kunne utviklet seg til en katastrofe, sier Aarhus.

En maritim vurdering

På forsommeren fortalte politiadvokat i Vest politidistrikt, Ole Bjørn Mevatne, at de ventet på en maritim uttalelse fra Sjøfartsdirektoratet. Da sa han at de ba om uttalelsen rundt påsketider. Da kunne politiet si seg ferdig med sin del av etterforskningen, sa Mevatne.

Nå forteller han at uttalelsen fra Sjøfartsdirektoratet er siste bit i selve etterforskningen av hendelsen fra politiets side. Tidligere har de mottatt Havarikommisjonens og Generaladvokatens vurderinger av ulykken.

– Utgangspunktet er at Sjøfartdirektoratet er fagmyndighet for navigasjon og drift av skip, og derfor er det viktig å få deres uttalelse. Vi regner nå med å bli ferdig med vår etterforskning innen utgangen av august, sier Mevatne til Forsvarets forum.

Han forteller at det deretter skal sendes et forslag til innstilling til Statsadvokaten som deretter tar det videre med den høyeste påtalemyndigheten Riksadvokaten.

Powered by Labrador CMS