Nyheter

MILJØ: Pentagon skal forsøke å drive forsvaret på en mer miljøvennlig måte, men hovedoppgaven er fortsatt å opprettholde slagkraften.

Pentagon vil at forsvaret skal forberede seg på ekstreme klimaforhold

Det amerikanske forsvaret skal på alle nivåer forberede seg på at klimaet blir mer ekstremt, framgår det av en ny plan fra Pentagon.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Varmere og røffere klimaforhold skal bli en del av den strategiske planleggingen for hvordan forsvaret skal møte framtiden, ikke minst hvordan soldatene skal klare å sikre egne vannforsyninger.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det amerikanske forsvaret med alle sine tusener av fly, marinefartøy, kjøretøyer av ymse slag, baseanlegg og administrasjonsbygg er en storforbruker av fossilt drivstoff, og er blant de føderale etater som i januar fikk beskjed av president Joe Biden om å gjennomgå sitt forbruk med klimaet i tankene.

– Det er helt avgjørende at vi foretar en slik gjennomgang, ikke bare for å imøtekomme presidentens krav, men for å kunne forsvare landet under alle slags forhold, sier forsvarsminister Lloyd Austin i et brev som følger klimaplanen.

Økende trussel

Amerikanske forsvarsmyndigheter har i flere tiår vurdert klimautviklingen som en økende trussel mot amerikanske sikkerhetsinteresser. Tanken er at et mer ekstremt klima øker konflikten over tilgangen på vann og andre nødvendige, men knappe ressurser.

Les også: Forsvaret mangler sko

Det amerikanske forsvaret er den institusjonen som forbruker mest olje i hele verden, og er i den sammenheng den som bidrar mest til globale klimaendringer. Men klimaplanen som nå er lagt fram, er ingen oppskrift på kutt i forbruket. Den røde tråden er at forsvaret skal tilpasse seg de endringene som kommer, ikke gi seg i kast med drastiske kutt for å få ned utslipp som er med på å ødelegge klimaet.

I nøkterne setninger lister planen opp de farene som amerikanske styrker står overfor i tiden som kommer: Landveier som kollapser når permafrosten tiner opp, viktig utstyr som svikter i ekstrem hete eller kulde, oversjøiske stridigheter der utplasserte amerikanske soldater kommer i konflikt med lokalbefolkningen over knappe vannressurser.

Voldsomme branner

Allerede opplever det amerikanske forsvaret negative følger av endringer i klimaet. De voldsomme brannene i det vestlige USA og det ekstreme uværet som tidvis herjer langs kystene i sør og øst, har skapt problemer for øvelser og beredskap.

Planen nevner som eksempel orkanen Michael som i 2018 slo inn over Tyndall Air Force Base i Florida. Gjenoppbyggingen kostet 3 milliarder dollar, og forsvarets mest avanserte flysimulator for F-22-kampflyene var ubrukelig i flere måneder. Og dette var bare én av flere orkaner som har rammet driften ved amerikanske baser de siste årene.

Les også: Hemmelig norsk sabotørtrening i Sverige fikk stor oppmerksomhet

Tilpasningsplanen påpeker behovet for å innarbeide nøyaktige og oppdaterte klimadata og analyser i den strategiske, operasjonelle og taktiske planleggingen. Dette omfatter blant annet at nøkkelpersonell skal gå opplæring i grunnleggende klimakunnskap.

Svekket

– Hvis vi ikke klarer å integrere en forståelse av klimaendringene i våre forsvarsplaner, vil de operasjonelle kostnader over tid øke betraktelig. Vi kan komme til å sette forsyningslinjer i fare, og resultatet kan bli en svekket og utdatert forsvarsevne, heter det i planen.

Det amerikanske forsvaret har siden 2001 stått for opp mot 80 prosent av energiforbruket i hele USA, viser tall fra amerikanske energimyndigheter. Mer oppmerksomhet på energisparing og energieffektivt utstyr har kuttet forbruket noe, og åpner for at visse typer krigsskip kan utvide operasjonsrekkevidden og lengden på toktene.

Pentagons overordnede oppgave er likevel å opprettholde slagkraften, og planen forsøker først og fremst å vise at moderne teknologi kan gi innsparinger innenfor denne målsettingen.

Powered by Labrador CMS