Nyheter

AVVIKLES: Luftforsvarets skolesenter på Kjevik skal flyttes til Værnes, og fra 2024 er spesialistskolen på Kjevik.

Luftforsvarets spesialistelever må bo på hotell

KJEVIK (Forsvarets forum): Når Luftforsvarets spesialistskole flytter fra Kjevik til Værnes over nyttår er det ikke sengeplasser til elevene. Luftforsvaret mener en sivil avtale med et hotell skaper robusthet, men regningen vil de ikke anslå.

Publisert

Første Zarges-kasse i flyttingen av Luftforsvarets skolsesenter (LS) fra Kjevik til Værnes kommer over nyttår.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Luftforsvarets spesialistskole (LSS), som gir soldater en åtte uker lang utdanning før de skal bli ansatte,  skal fortsette driften sin på Værnes etter årsskiftet.

Før flyttingen er gangene på spesialistskolen fulle av klær, utstyr og kasser for å pakke i. Det siste kullet med elever har fått gjennomført et kurs noen uker før skolen flyttes, så det har vært travelt å jobbe på LSS den siste måneden.

De ansatte som blir med til fra Agder til Trøndelag finnes det sengeplasser til, men elevene som skal innom blir plassert på hotell i Stjørdal.

Årsaken er at det ikke er plass til dem, ifølge skolesjef for LSS, Per Kristian Kirkbakk. Han mener de har alt de trenger for å kunne driftet som normalt på Kjevik.

– De ansatte vil bli varetatt, men elevene som vi får er det ikke plass til, sier han.

Ville vente

Stortinget fattet i 2016 et vedtak om at Forsvarets aktivitet på Kjevik skulle avvikles, samtidig som Luftforsvarets skolevirksomhet blir bygd opp på Værnes.

Dette skal være gjort innen 2025, ifølge vedtaket.

PÅ FLYTTEFOT: Skolesjef Per Kristian Kirkbakk har hatt hendene fulle de siste månedene.

Kirkbakk forteller at det ble bestemt i påsken 2023 at flyttingen av LSS skulle vært gjennomført innen 2024.

Selv skulle han ønske at Luftforsvaret valgte å vente et halvt år til.

– Planen nå er at det skal være bygd forlegning tilsvarende de rommene som vi leier på hotellet til sommeren 2024, sier han.

Andre forutsetninger nå

Talsperson for Luftforsvaret, Stian Roen, bekrefter at de har inngått en avtale for å dekke forlegningsbehov på Værnes i forbindelse med LSS sitt kurs første halvår i 2024.

Han peker på at forutsetningene har endret seg siden vedtaket ble gjort i Stortinget, og at økt tilstedeværelse av USMC (United States Marine Corps), Ukrainske styrker under opptrening, HV-12 og noe pådrag av Luftforsvarets virksomhet har bidratt til dette.

Hvor stor hotellregning Luftforsvaret får juli 2024 vil ikke Roen si noe om.

– Avtalen koster ikke Forsvaret noe før den tas i bruk, sier han.

«Kategorisk» og «unyansert»

Roen sier LSS og Kirkbakks ønske om å vente til sommeren ble vurdert, men at konklusjonen likevel ble at de forholdt seg til planen som er lagt.

FØLGER OPPDRAGET: Luftforsvarets talsperson, Stian Roen, sier de forholder seg til Stortingsvedtaket fra 2016.

Planen er ifølge talspersonen at det er en gradvis flytting fra Kjevik til Værnes.

Å konkludere med at det ikke er plass til LSS på Værnes, mener Roen er for «kategorisk» og «unyansert».

Han mener LSS vil komme til gode kontorbygg, romslige forhold for å understøtte logistikktjenesten og enkel tilgang til meget gode øvings- og treningsfasiliteter. 

– Avtalen med sivil tilbyder skaper mer robusthet, for å ha tilgjengelighet, og å sikre overnatting til LSS sin kursportefølje fram til midlertidige og mer faste fasiliteter kan komme på plass, sier Roen.

Plassmangel for eks-LSS-rekrutter

LSS har også hatt ansvar for utdanning av rekrutter, men nå skal også disse til rekruttskolen KNM Harald Haarfagre i Madlaleiren som har overtatt jobben.

Da Forsvarets personell- og vernepliktssenter sendte ut innkallingen til førstegangstjeneste for januar 2024, innså de at det var 100 personer det ikke var plass til.

Dermed sendte de ut et brev til 500 personer som hadde fått innkalling til førstegangstjeneste hvor de kunne søke om å få slippe. 100 av dem fikk innvilget søknaden.

PÅ REISEFOT: Kontorene pakkes ned på Luftforsvarets spesialistskole på Kjevik.
Powered by Labrador CMS