Nyheter

UTESTENGT: Kirkenes er et av stedene vernepliktige kan oppholde seg i helgene. Snart kan de kanskje få flere overnattingsmuligheter også.

Nytt overnattingshåp for soldater i Kirkenes

Etter fem år setter Thon Hotel i Kirkenes døra på gløtt for vernepliktige gjester.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2017 satte Thon Hotel foten ned og nektet vernepliktige å bo på hotellet deres i Kirkenes etter bråk og tull. Nå er de imidlertid på gli og ønsker å starte dialog med Garnisonen i Sør-Varanger.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Forstyrret andre gjester

Bakgrunn for utestengingen var gjentatte brudd på regler og at soldatene forstyrret andre gjester når de bodde på hotellet. Det har også vært episoder der vernepliktige har ødelagt hotellets eiendom, opplyser direktøren. Disse tilfellene har ført til at vernepliktige ikke få lov til å bo på hotellet i Kirkenes lenger.

Hotelldirektør Lisa Thodesen sier til Soldatnytt at det største problemet er festing og bråk. De har fått klager fra gjester som de må kompensere på grunn av mye bråk. Thodesen nevner også at det kun sitter en ansatt i resepsjonen på natterstid og at de tidligere har følt seg truet av oppførselen til vernepliktige som har oppholdt seg på hotellet.

Vil ha dialog

– Vi har hele tiden vært åpen for at vernepliktige med familier eller kjærestepar skal få bo her og det har til nå gått helt fint. Så lenge man lager avtaler på forhånd, sier Thodesen.

Om en vernepliktig møter opp på hotellet uten avtale, selv med godkjent reservasjon, vil de ansatte kunne avvise dem ved innsjekk, opplyser hun. Om reservasjonen er forhåndsbetalt kan heller ikke de vernepliktige garanteres å få tilbake pengene.

Slik er situasjonen nå, men den kan endres.

Hotellet har de siste fem årene informert Garnison Sør-Varanger om forbudet overfor de vernepliktige. De har nå sendt forspørsel om dialog slik at de skal kunne åpne opp for at vernepliktige kan bo der igjen. Dette innebærer at soldatene forholder seg til og følger alle reglene som hotellet har. De vil også gjerne ha muligheten til å kunne kontakte Militærpolititet om en hendelse skulle oppstå.

Positivt innstilt

ATV (avdelingstillitsvalgt) i Garnison Sør-Varanger Emil Ifunningsstovu sier til Soldatnytt at de også er positive til dialog med hotellet og at det hadde vært fint om de vernepliktige får tillatelse til å bo der.

Soldatnytt har forhørt seg med talsperson for Hæren, Eirik Skomedal, som sier at de ikke har kjennskap til kommunikasjonen, men vil at soldatene skal få gode tilbud.

En formell avtale vil ikke Hæren kunne inngå og mener det er hotellets valg om de vil ha vernepliktige gjester igjen i helgene. De anbefaler selvfølgelig at soldatene oppfører seg på skikkelig vis og følger reglene som hotellet har, sier Skomedal.

— Hvis hotellet ønsker at soldater kan overnatte der igjen syns vi det er flott, sier Skomedal

Les også: 100 år med grensevakt mot Øst

Powered by Labrador CMS