Nyheter
TALE: Kinas president holdt en TV-sendt tale på Den himmelske freds plass under 100-årsfeiringen av Kommunistpartiet torsdag.
Foto: Li Xueren / Xinhua via AP / NTB
Xi langet ut mot utenlandsk kritikk under 100-årsjubileet for Kommunistpartiet
President Xi Jinping fastslo at Kina aldri vil la seg ydmyke igjen da han talte under feiringen av 100-årsdagen for Kommunistpartiet.
Sikkerhetstiltakene før torsdagens feiring har vært omfattende. I flere dager har politiet sjekket alle biler og passasjerer som har ankommet Beijing, noe som flere steder har først til lange køer.
Torsdag morgen startet feiringen med en storstilt seremoni på Den himmelske freds plass, der president Xi Jinping inntok podiet foran et jublende publikum.
I talen trakk han lange historiske linjer tilbake til opiumkrigene og til kampen for en sosialistisk revolusjon i Kina, og han hyllet Kinas vei fra å ha vært en ydmyket koloni til å bli en stormakt.
– Partiet sikrer suksess
Det kinesiske folket vil aldri la utenlandske krefter mobbe, undertrykke eller tvinge dem til underkastelse, framholdt han.
– Enhver som forsøker å gjøre det, vil havne på kollisjonskurs med en stor stålmur formet av 1,4 milliarder kinesere, sa presidenten, som var kledd i en grå Mao-uniform.
– Vi må opprettholde partiets lederskap. Kinas suksess er avhengig av partiet, understreket Xi og pekte på de store økonomiske framskrittene som Kina har gjort siden Kommunistpartiet kom til makten.
– Kinas folk er ikke bare gode på å rasere den gamle verdenen, de har også skapt en ny verden, sa han.
Podiet var prydet av et stort portrett av Mao Zedong, som på samme sted proklamerte Kina som en kommunistisk folkerepublikk i 1949.
100 helikoptre
Rundt 70.000 inviterte gjester fylte plassen, som var pyntet med 100 kinesiske flagg. I et storstilt luftshow kunne publikum blant annet bivåne 100 helikoptre som dannet en formasjon i luften over plassen.
Nabolagskomiteer har mobilisert tusenvis av frivillige som har i oppgave å holde orden i gatene. Soldater er utplassert for å holde vakt på undergrunnsstasjonene.
Talen til Xi Jinping varte i over en time. Her gikk han også til rette med kritikk utenfra.
– Kineserne vil ikke akseptere skinnhellige prekener fra dem som føler de har rett til å belære oss, sa han.
USA har trappet opp retorikken mot Kina etter at Joe Biden ble president, og nylig erklærte Nato Kina som en «systemisk utfordrer».
Hongkong og uigurer
Vestlige land kritiserer blant annet Kina for den autoritære kursen i Hongkong, med fengsling av demokratiforkjempere og knebling av den frie presse. De anklager også landet for grove menneskerettsbrudd mot den muslimske uigur-minoriteten vest i landet, og for å ta seg til rette i sjøområder som også andre asiatiske land gjør krav på.
Under sin tid som president har Xi Jinping konsolidert sin egen makt og sørget for å bli kvitt medlemmer av Kommunistpartiet som kunne utfordret ham.
I talen tok Xi til orde mot de såkalte «uavhengighetsstyrkene» i Taiwan, som Kina regner som en del av sitt territorium. Han ba om en «fredelig gjenforening» med øya.
– Ingen bør undervurdere Kinas vilje og evne til å forsvare sin suverenitet og territorielle integritet, sa Xi, som også tok til orde for en modernisering av Kinas forsvar.