Nyheter

OVERVÅKER: Lørdag innledet Kina tre dager med militærøvelser rundt Taiwan. Bildet er fra Taiwanstredet og viser kinesiske militærfartøy.
OVERVÅKER: Lørdag innledet Kina tre dager med militærøvelser rundt Taiwan. Bildet er fra Taiwanstredet og viser kinesiske militærfartøy.

USA: Overvåker Kinas militærøvelser rundt Taiwan

Kina har søndag gjennomført simulerte målrettede angrep mot mål på Taiwan, ifølge statlige medier. USA varsler at landet overvåker øvelsene på nært hold.

Publisert

– Kina har gjennomført militærøvelser som har simulert samkjørte angrep mot nøkkelmål på Taiwan og i farvannene rundt øya, meldte den statlige kinesiske kringkasteren CCTV søndag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Bakkestyrker og flere titalls fly deltok i øvelsene, melder kanalen.

Kina startet militærøvelser rundt Taiwan lørdag, og de skal vare i tre dager. Det skjer etter at Taiwans president Tsai Ing-wen besøkte kongressleder Kevin McCarthy i USA tidligere i uken. Kina fordømte besøket.

USA følger med

Tidligere søndag opplyste amerikanske myndigheter at USA overvåker Kinas militærøvelser rundt Taiwan på nært hold.

– Vi følger nøye med på kinesiske myndigheter, sier en talsperson for USAs interessekontor i Taiwan, som fungerer som en de facto ambassade.

USA mener at landet har tilstrekkelig med ressurser til å sikre fred og stabilitet i området.

Taiwans myndigheter opplyste søndag at det er observert 58 kinesiske militærfly, både kampfly og bombefly, og 9 skip rundt øya gjennom dagen.

Ett Kina-prinsippet

Kina og Taiwan har vært atskilt siden 1949, da kommunistene vant den kinesiske borgerkrigen og overtok makten på fastlandet. De beseirede nasjonalistene søkte tilflukt på øya Taiwan.

I praksis har Taiwan fullt selvstyre, men Kina insisterer på at Taiwan skal underlegges kinesiske myndigheter og har truet med å invadere øya hvis Taiwan formelt erklærer selvstendighet.

USA anerkjente i 1979 at Taiwan er en del av «ett Kina-prinsippet» og at regjeringen i Beijing representerer hele Kina. Det samme gjør Norge og FN. Diplomatiske forbindelser med Taiwan skjer via uformelle kanaler.

Powered by Labrador CMS