Nyheter

OVERVÅKER: Lørdag innledet Kina tre dager med militærøvelser rundt Taiwan. Bildet er fra Taiwanstredet og viser kinesiske militærfartøy.

USA: Overvåker Kinas militærøvelser rundt Taiwan

Kina har søndag gjennomført simulerte målrettede angrep mot mål på Taiwan, ifølge statlige medier. USA varsler at landet overvåker øvelsene på nært hold.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Kina har gjennomført militærøvelser som har simulert samkjørte angrep mot nøkkelmål på Taiwan og i farvannene rundt øya, meldte den statlige kinesiske kringkasteren CCTV søndag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Bakkestyrker og flere titalls fly deltok i øvelsene, melder kanalen.

Kina startet militærøvelser rundt Taiwan lørdag, og de skal vare i tre dager. Det skjer etter at Taiwans president Tsai Ing-wen besøkte kongressleder Kevin McCarthy i USA tidligere i uken. Kina fordømte besøket.

USA følger med

Tidligere søndag opplyste amerikanske myndigheter at USA overvåker Kinas militærøvelser rundt Taiwan på nært hold.

– Vi følger nøye med på kinesiske myndigheter, sier en talsperson for USAs interessekontor i Taiwan, som fungerer som en de facto ambassade.

USA mener at landet har tilstrekkelig med ressurser til å sikre fred og stabilitet i området.

Taiwans myndigheter opplyste søndag at det er observert 58 kinesiske militærfly, både kampfly og bombefly, og 9 skip rundt øya gjennom dagen.

Ett Kina-prinsippet

Kina og Taiwan har vært atskilt siden 1949, da kommunistene vant den kinesiske borgerkrigen og overtok makten på fastlandet. De beseirede nasjonalistene søkte tilflukt på øya Taiwan.

I praksis har Taiwan fullt selvstyre, men Kina insisterer på at Taiwan skal underlegges kinesiske myndigheter og har truet med å invadere øya hvis Taiwan formelt erklærer selvstendighet.

USA anerkjente i 1979 at Taiwan er en del av «ett Kina-prinsippet» og at regjeringen i Beijing representerer hele Kina. Det samme gjør Norge og FN. Diplomatiske forbindelser med Taiwan skjer via uformelle kanaler.

Powered by Labrador CMS