Nyheter

VENNER: Kinas president Xi Jinping og Russlands president Vladimir Putin i Peking i 2016.
VENNER: Kinas president Xi Jinping og Russlands president Vladimir Putin i Peking i 2016.

Tettere militært samarbeid mellom Russland og Kina

Men det finnes også skjær i sjøen.

Publisert Sist oppdatert

Langtrekkende kinesiske og russiske bombefly har landet på hverandres flybaser for første gang, noe som skjedde i forbindelse med en felles luftpatrulje, skriver nettavisen Janes. Øvelsene skal ha startet 30. november.

Russland og Kina har signert et veikart for tettere militært samarbeid, rapporterte nyhetsbyrået AP i november i fjor.

– Kina og Russland har vært strategiske partnere i mange år, sa den russiske forsvarsministeren Sergej Sjojgu i saken.

Russiske banker bruker i økende grad kinesisk valuta for internasjonale betalinger, og kinesisk import av russiske varer har økt kraftig det siste året, skrev CNN sist september. Da Russlands president Putin og Kinas president Xi Jinping møttes i Bejing i februar, proklamerte de at deres «vennskap kjenner ingen grenser.»

Kina skal imidlertid ikke ha gitt direkte militær støtte til Moskva. Dette for å unngå å bryte vestlige sanksjoner mot Russland, ifølge CNN.

Nesweek skrev sist mandag at Kina er Russlands viktigste allierte, men understreket samtidig at Kina har forholdt seg nøytral når det gjelder Russlands invasjon av Ukraina. Det er imidlertid noen skjær i sjøen mellom de to mektige nasjonene:

Peking skal ha forbudt salg av militære prosessorer til Russland, noe som er et potensielt tilbakeslag for russisk krigsinnsats i Ukraina, skriver Newsweek.

Powered by Labrador CMS