Nyheter

SINGAPORE: Li Shangfu talte til forsvarsmøtet Shangri-La Dialogue søndag.

Kinas forsvarsminister: Åpen for å kommunisere med USAs militærstyrker

Under forsvarsmøtet Shangri-La Dialogue i Singapore sa Li Shangfu, Kinas forsvarsminister, at en konfrontasjon mellom Kina og USA vil være en utålelig katastrofe for verden, og mener at landet søker dialog.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En konfrontasjon mellom Kina og USA vil være en utålelig katastrofe for verden, sier Kinas forsvarsminister, som mener landet heller søker dialog.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I sin tale under forsvarsmøtet Shangri-La Dialogue i Singapore søndag sa forsvarsminister Li Shangfu at all utenlandsk inngripen mot Taiwan «vil ende mislykket», samt at spørsmålet om Taiwan er opp til Kina å avgjøre.

I innlegget om regional og global sikkerhet trakk han også fram at Kina søker dialog framfor konfrontasjon. Han sa også at Kina er åpen for å kommunisere med USAs militærstyrker.

I et innlegg på Singapore-møtet tidligere i helgen mente USAs forsvarsminister Lloyd Austin at Kina var uvillig til å ha mer dialog for å hindre konflikt.

– Verden er stor nok

I sin første internasjonale opptreden av betydning som Kinas forsvarsminister siden utnevnelsen i mars vektla Li at «verden er stor nok til at Kina og USA kan vokse». Han vedgikk at Kina og USA er ulike på mange måter.

– Men dette bør ikke hindre partene fra å finne enighet og felles interesser for å knytte bilaterale bånd og øke samarbeidet, sa Li, som stilte i full militæruniform.

– En kan ikke nekte for at en alvorlig konflikt eller en konfrontasjon mellom Kina og USA vil være en utålelig katastrofe for verden, la han til.

Tilslørte stikk mot USA

I sin tale lørdag gikk USAs forsvarsminister Lloyd Austin kraftig ut mot Kina. Hans kinesiske kollega var noe mer dempet i talen, men kom med tilslørte stikk mot USA, med anklager om at «noen land» intensiverer våpenkappløpet og med vilje blander seg i andre lands interne anliggender.

– En kald krig-holdning er nå fornyet, noe som øker sikkerhetsrisikoen betydelig, sa forsvarsminister Li.

– Gjensidig respekt må seire over trakassering og overherredømme, la han til.

Den kinesiske forsvarsministeren advarte også mot «Nato-lignende allianser» i det asiatiske stillehavsområdet.

Powered by Labrador CMS