Nyheter

MØTE: Nord-Koreas leder, Kim Jong-un, møtte den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov i Pyongyang den 19. oktober.

Fordømmer nordkoreansk våpenforsyning til Russland

Sør-Korea, Japan og USA fordømmer sterkt forsyninger av våpen og militært utstyr fra Nord-Korea til Russland. Landene sier de har beviser på flere slike leveranser.

Publisert

USA og granskere har påstått at fartøy som fraktet konteinere, trolig med våpen, har beveget seg mellom de to landenes grenser.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Russland og Nord-Korea har tidligere avvist at nordkoreanerne har forsynt russerne med våpen til bruk i krigen mot Ukraina.

Innholdet i konteinerne har ikke vært mulig å få bekreftet, men de ble senere observert da de ble levert til et russisk ammunisjonslager nær grensen mot Ukraina, står det i rapporten.

– Slike våpenleveranser, som vi nå har fått bekreftet at er gjennomført, vil øke omfanget av den menneskelige lidelsen som følge av Russlands aggresjonskrig betydelig, sier de tre landene i en felles uttalelse.

Landene hevder videre at Nord-Korea ønsker støtte fra Russland for å styrke sitt eget forsvar i bytte for våpenleveransene.

– I tillegg er vi dypt bekymret for potensialet for enhver overføring av kjernefysisk eller ballistisk missilrelatert teknologi til DPRK (Nord-Korea).

Da Nord-Koreas leder Kim Jong-un og Russlands president Vladimir Putin møttes i september, kunngjorde de at landene er enige om tettere militært samarbeid.

Noen uker senere tok Russlands utenriksminister Sergej Lavrov turen til Pyongyang for å møte Kim Jong-un.

Powered by Labrador CMS