Nyheter

PROVOKASJON: Øvelsen blir sett på som en provokasjon. Illutrasjonsbilde av en sørkoreansk soldat på vakt på øya Baengnyeong i 2014.

Tusenvis evakuert fra øyer etter nordkoreansk øvelse

Fredagens nordkoreanske øvelse kommer etter gjentatte advarsler fra Kim Jong-uns regime om at Nord-Korea er forberedt på krig.

Publisert

Nordkoreansk kystartilleri har avfyrt over 200 granater i området rundt to sørkoreanske øyer, der innbyggere er bedt om å evakuere. Nå ber Kina om ro.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Fredagens nordkoreanske øvelse kommer etter gjentatte advarsler fra Kim Jong-uns regime om at Nord-Korea er forberedt på krig mot Sør-Korea og USA.

De to sørkoreanske øyene Yeonpyeong og Baengnyeong ligger rett sør for delelinjen mellom Nord- og Sør-Korea og har til sammen i underkant av 7000 innbyggere.

Ifølge forsvarsledelsen i Seoul landet granatene i nordkoreansk farvann og forårsaket ingen skade. Øvelsen blir likevel sett på som en provokasjon.

Noen timer etter den nordkoreanske øvelsen gjennomførte sørkoreanske marinesoldater på Yeonpyeong skyteøvelser med skarpt artilleri, melder det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Kina ber om tilbakeholdenhet

Kina, som er naboland til Koreahalvøya, sier de følger med på situasjonen og oppfordrer til «ro og tilbakeholdenhet».

– Konfrontasjonene mellom relevante parter har tiltatt den siste tiden, og situasjonen på halvøya er fortsatt spent, sier talsmann Wang Wenbin i Kinas utenriksdepartement fredag.

Wenbin sier han håper partene kan unngå ytterligere eskalering, og heller «skape forutsetninger for gjenopptakelse av meningsfull dialog».

– Som nabo til halvøya har Kina alltid tatt til orde for å opprettholde fred og stabilitet og å løse problemer gjennom dialog og konsultasjoner.

Innbyggere evakuert

Fredag ble det satt opp ferjer fra øyene, der innbyggerne fikk beskjed om å evakuere. Sør-Korea varslet samtidig at de vil svare, noe som trolig vil skje i form av en militærøvelse der det benyttes skarp ammunisjon.

Også i 2010 skjøt nordkoreansk kystartilleri granater i retning av den ene øya som et ledd i sabelraslingen mellom de to naboene på Den koreanske halvøy.

Powered by Labrador CMS