Nyheter

MILLIARDFORSLAG: Regjeringen ønsker å bruke 12,5 milliarder kroner på å luftvern i Norge. På bildet ovenfor kan man se en NASAMS-launcher.

Regjeringen vil bruke 12,5 milliarder kroner på luftvern

Regjeringen vil erstatte luftvernet Norge har donert til Ukraina og investere i nye, moderne missil til dagens luftvern.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen foreslår å bruke 12,5 milliarder kroner på å styrke luftvernet i Norge. Det kommer frem i en pressemelding.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ifølge statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er dette den største enkeltinvesteringen i luftvern på 30 år.

– Med denne investeringen bidrar regjeringen til å styrke den nasjonale beredskapen vår, og vi erstatter luftvernet som er donert til Ukraina så raskt som mulig, sier statsministeren.

Pakken regjeringen legger frem inneholder følgende:

  • Tre ulike missil til NASAMS med kortere, middels og lengre rekkevidde
  • Åtte utskytningsenheter og fire ildledningsenheter til NASAMS
  • Nye missil til kampluftvognene

NASAMS (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System) er et bakkebasert luftvernsystem. Det er delvis utviklet i Norge av Kongsberg Defence and Aerospace.

Alle missilene blir produsert av det amerikanske selskapet Raytheon, der norsk forsvarsindustri er inne som delleverandører.

Et tidsskille

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) mener Norge nå tar steget til neste generasjon luftvern.

– Vi står i et tidsskille for tryggheten i Europa og det haster for Norge å få på plass et moderne luftvern, sier forsvarsministeren i pressemeldingen.

Regjeringen opplyser at omtrent 5,1 milliarder går til gjenskaffing av donasjoner til Ukraina. Dette er tenkt finansiert med midler fra Nansen-programmet, mens rundt 7,4 milliarder er midler fra det ordinære budsjettet for oppfølging av langtidsplanen.

I tillegg til å være den største enkeltinvesteringen i luftvern på tre tiår, vil anskaffelsen skje på rekordtid, ifølge regjeringen. Det til tross for at etterspørselen av luftvern internasjonalt har økt sterkt.

Må samtykkes

Ifølge Gram er leveringstiden på luftvernet lenger enn regjeringen skulle ønske.

– Nettopp derfor er det viktig at vi har tatt ekstraordinære grep for å framskynde bestillingen. Videre oppbygging av luftvernet vil være et sentralt tema i kommende langtidsplan, sier Gram i pressemeldingen.

Investeringene på 12,5 milliarder kroner krever samtykke fra Stortinget.

Nye missiler til Norges kampluftvernvogner vil kunne skje i 2024 og 2025 dersom Stortinget samtykker til regjeringens forslag. NASAMS vil trolig kunne leveres i 2026, mens nye missiler kan komme fra 2028.

Powered by Labrador CMS