Nyheter:

Kampflyutgiftene har økt med 16 milliarder

Kampflyutgiftene knyttet til Norges F-35-investering har økt med 16 milliarder til en total sum på 97 milliarder.

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Totalregningen for kampflyinvesteringen ligger rundt 16 milliarder kroner mer enn regnestykket i 2012. Det skriver Bergens Tidende .

I årets statsbudsjett har Forsvarsdepartementet fjernet et ord om styringsmålet som var til stede senest i fjorårets budsjett, nemlig at målet skal «fastholdes».

Programdirektør i Forsvarsdepartementet, generalmajor Morten Klever, erkjenner overfor avisen at sannsynligheten er lavere for å nå styringsmålet satt i 2012, men understreker at det ikke betyr at styringsmålet er lagt til side.

Aps forsvarspolitiker Martin Kolberg reagerer på at regjeringen sitter med kunnskap om at styringsmålet muligens ikke kan nås, uten at Stortinget har blitt orientert. Han får støtte av andre rødgrønne politikere.

nødbrems

Sps forsvarspolitiske talsperson, Liv Signe Navarsete, sier saken er urovekkende.

– Nå må vi trekke i nødbremsen og stoppe bestillingen av de siste flyene, sier SV-leder Audun Lysbakken til avisa.

På Twitter utdyper partilederen og kaller avsløringen svært alvorlig.

– Vi har lenge advart mot at kjøp av for mange kampfly er en prisbombe som truer forsvaret vårt. Nå må regjeringen legge kortene på bordet, og videre flykjøp må stanses!, tvitrer Lysbakken.

STEMMER IKKE

Stemmer ikke. Forsvaret bestrider imidlertid deler av BTs framstilling.

De framholder blant annet at rundt 2,7 milliarder kroner som skal brukes på å oppgradere bygningsmassene på Ørland og Evenes, ikke er direkte relatert til kampflyanskaffelsen, men er kostnader som følger av Ørlands eksistens som flyplass.Powered by Labrador CMS