Nyheter

KAN UTLEVERES: Julian Assange kan nå bli overført til USA, bestemte en britisk domstol torsdag. Her var Assange på vei til et rettsmøte i London i 2019.

Britisk ankedomstol: Julian Assange kan utleveres til USA

En britisk ankedomstol har besluttet at WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange kan utleveres til USA. Assange er blant annet tiltalt for spionasje.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I januar sa en lavere domsinstans nei til utlevering. Begrunnelsen var at det var fare for at Julian Assange kom til å ta sitt eget liv hvis han ble overført til et amerikansk fengsel og stilt for retten der.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Men USA anket avgjørelsen, og fredag besluttet to andre britiske dommere at USAs begjæring skal etterkommes.

Viste amerikanske overgrep i krig

USA har utstedt en omfattende tiltale mot Assange, som er født i Australia og australsk statsborger, etter at WikiLeaks i 2010 og 2011 offentliggjorde 500.000 graderte dokumenter som avdekket lite flatterende sider ved USAs krigføring i Irak og Afghanistan.

WikiLeaks publiserte en også en video som var filmet fra et amerikansk kamphelikopter i Irak. Den viser hvordan to Reuters-journalister, Namir Noor-Eldeen (22) and Saeed Chmagh (40), med vilje blir angrepet og drept av de amerikanske soldatene i helikopteret.

Ni andre menn blir drept og to barn alvorlig såret i angrepet.

Den lekkede informasjonen kom blant annet fra den amerikanske soldaten Chelsea Manning, som da gikk under navnet Bradley Edward Manning, som befant seg i Irak.

Manning ble dømt til 35 års fengsel for lekkasjen, men ble beordret løslatt i 2020. Hun hadde da vært fengslet i sju år.

Gjemte seg på ambassade

I 2012 søker Julian Assange tilflukt i Ecuadors ambassade i London. Da er han etterlyst av Svenske myndigheter, mistenkt for voldtekt av to svenske kvinner. Assange blir værende på den ecuadorianske ambassaden i sju år inntil landet trekker tilbake beskyttelsen.

Siden da har han vært fengslet i Storbritannia. I 2019 offentliggjorde USAs justisdepartement en omfattende tiltale på 18 punkter der Assange blant annet anklages for brudd på den amerikanske spionasjeloven.

Norsk Journalistlag: – En trist dag

Saken er blitt en viktig symbolsak for ytringsfrihetsforkjempere. Norsk Journalistlag (NJ) er blant de som reagerer på at britisk rettsvesen har åpnet for at Julian Assange kan utleveres til USA.

– Dette er en trist dag. De britiske dommerne tok feil avgjørelse da de åpnet for utleveringen av Julian Assange til USA, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad i en kommentar.

USAs begjæring av utlevering er spesielt kontroversiell fordi Assange er en australsk statsborger som ikke er tiltalt eller siktet for å ha gjort ulovlige handlinger på amerikansk territorium.

Tryggestad mener anklagene mot Assange er en trussel mot pressefriheten, og at det er spesielt ille at kjennelsen kommer samme dag som Nobels fredspris deles ut til journalister som kjemper for ytringsfrihet og den frie journalistikken.

– Å avdekke hemmelige eller skjulte opplysninger som er relevante for samfunnsdebatten er i kjernen av medienes samfunnsoppdrag. Ved å publisere informasjon mektige interesser ønsker å holde hemmelig, kan pressen bidra til å holde makthavere ansvarlige, føyer Tryggestad til.

Powered by Labrador CMS