Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Denne saken ble opprinnelig publisert i papirutgaven av Forsvarets forums utgave nr. 5 2014. Nå publiseres den for første gang i anledning Forsvarets forums julekalender 2020.
Annonse
Dette er luke 4 i Forsvarets forums julekalender. Les tidligere luker lenger ned i artikkelen.
***
Soldatene vil bli genetisk modifisert for å være sterkere, fryktløse og utstyrt med overlegen syn og hørsel. I tillegg er disse supermenneskene innkapslet i en uniform som går i ett med omgivelsene, stopper kuler og leger skader.
Det spår i hvert fall fremtidsforsker Eirik Newth (bildet).
– Nanoteknologi vil være den største revolusjonen innen militærteknikk. Det vil gripe inn i alt som omgir oss som uniform, kjøretøy, våpen, medisiner og kommunikasjon. Dessuten vil det gi oss mulighet til å forandre soldaten til en kyborg som er halvt menneske/halvt maskin, sier han.
Nanouniform
Eirik Newth er astrofysikeren som har gjort det til et levebrød å synse om fremtiden. Til F forklarer han hvordan en norsk soldat vil se ut om 200 år.
Det er derfor ikke utenkelig at det utvikler seg en egen krigerkaste.
– Jeg tror vi etter hvert kan få ulike kategorier av mennesker utfra hvilke valg foreldrene gjør før barna blir født. Det er derfor ikke utenkelig at det utvikler seg en egen krigerkaste. En slik tanke virker fremmed i dag, men historisk har man flere tilfeller av dette for eksempel fra Sparta eller India, sier han.
Det nye blir at man har mulighet til å skreddersy DNA-et til soldatene ved å bruke gener fra idrettsutøvere. Det gjør soldatene mer muskuløse og med forsterket immunforsvar. I tillegg vil utviklingen innen nanoteknologi gi mulighet for å koble datamaskiner direkte til hjernen.
– Små nanotråder i hodet på soldaten vil gjøre det mulig å kommunisere direkte med uniformen. Denne består av bittesmå maskiner som gjennomsyrer stoffet og samler informasjon om miljøet rundt og forandrer farge akkurat som en kameleon. Nanouniformen vil kunne oppdage prosjektiler og absorbere energien fra disse. Den vil derfor være skuddsikker uten at man trenger bære tunge kevlarplater, forklarer Newth.
Prosjektiler
Selve materialet i uniformen ser Newth for seg som et tjukt stoff som ligner en blanding av lær og metall.
På hodet vil dagens «pottehjelm» erstattes av en mer smidig nanohette som kan trekkes over hodet og beskytte mot giftgass eller bakterier.
– Man har allerede begynt å forske på kontaktlinser som gir informasjon rett inn på øyet. Sammen med digitale tatoveringer som er sensorer i huden gir dette informasjon soldaten trenger om sin egen tilstand og omgivelsene, sier Newth.
Mye av det som beskrives, fremstår som tatt rett ut av en science fiction-film. Men våpenet som soldaten bærer vil dagens vernepliktige kjenne igjen.
– Jeg tror fortsatt man vil bruke våpen som skyter prosjektiler. Men dette vil være smarte prosjektiler med ulike typer ammunisjon som kan overvelde en nanouniform.
– Jeg tror fortsatt man vil bruke våpen som skyter prosjektiler. Men dette vil være smarte prosjektiler med ulike typer ammunisjon som kan overvelde en nanouniform. Våpenet blir biometrisk og gjenkjenner personen som holder det. På den måten kan ikke fienden plukke det opp igjen, sier Newth.
Robothær
Teknologien soldaten er utstyrt med, vil kreve en batteripakke som bæres som en ryggsekk. Men alt annet utstyr vil transporteres av roboter. Soldaten vil nemlig operere sammen med en sverm av førerløse maskiner: Alt fra roboter på fire bein som transporterer utstyr, til små insektlignende droner som fungerer som speidere.
– Man må lage robuste systemer slik at dersom en del blir hacket, vil det ikke spre seg og slå ut hele nettverket. Datasikkerhet er viktig i dag. Tenk da hvor viktig det blir når datamaskinen er koblet direkte til hjernen.
– Hvordan ville dagens vernepliktige klart seg mot denne fremtidssoldaten?
– Stakkars dem, ler han.
– De ville ligget på bakken før de visste hva som traff dem. Det blir det samme som å sette dagens soldater opp mot dem som kjempet ved Waterloo med musketter og fargerike uniformer. Rått parti, med andre ord.