Forsvarets forums julekalender 2020

Håkon Aasnes tegner 91 Stomperud og er i år i gang med juleheftet for neste år.

Klassikeren Stomperud

Nr. 91 Stomperud er blitt mer moderne. Ett av forbildene er en generalmajor.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne saken ble opprinnelig publisert i papirutgaven av Forsvarets forum utgave 12, 2012. Nå publiseres den for første gang på nett i anledning Forsvarets forums julekalender 2020.

Tegner Håkon Aasnes tegner fremdeles Nr. 91 Stomperud - og på tampen av 2020 jobber han med juleutgaven av bladet til 2021. Generalmajor Roar Sundseth gikk bort i 2015. Hans etterlatte er orientert og positive til at artikkelen publiseres på ny.

Langt inn i skogen, på snirklete veier, over en liten bru og til slutt et stykke på en dårlig gruslagt fylkesveg en times kjøretur fra Oslo finner vi huset til Stomperud-tegner Håkon Aasnes. Den sirlig tegnede veibeskrivelsen han har sendt oss, inneholder alle mulige detaljer: rundkjøringer, dyrebutikken, avstander og et gedigent gult nabohus med fem–seks beitende alpakkaer til 100.000 kroner per stykk utenfor.

Håkon Aasnes med hunden sin utenfor huset i Aurskog.

Jo, da, det er i det røde nabohuset Aasnes holder til. Det er her han skaper historiene og tegner de ned til de siste sju årenes julehefter. Han er allerede i gang med juleheftet for 2013.

Oppdaget i Sverige

– Jeg begynner med manus til selve historien. Så tegner jeg til det etterpå. En side i heftet går det gjerne et par dager før jeg er ferdig med, sier 69-åringen.

I år er det 75 år siden soldaten Nr. 91 Stomperud ble lansert i Norge, og 80 år siden serien så dagens lys i Sverige.

– Det var redaktøren i Norsk Ukeblad som var i Sverige på et møte. Da han pusset skoene, fikk han et svensk blad stukket i hånden av skopusseren. Da oppdaget han 91an Karlsson og tenkte at det like gjerne kunne presenteres i Norge, forteller Aasnes. Og slik ble det, dog med et norskt navn. I anledning jubileet har Aasnes bidratt til årets jubileumsbok, som nok helt sikkert havner som julepakke til flere tegneserie- interesserte i år.

– Noen har fortalt meg at Stomperud burde vært i Afghanistan. Jeg tror ikke det skjer. Han trives nok best på Sørum, sier tegner Håkon Aasnes.

Får farge i Sverige

Stomperud-tegner Aasnes klarer seg med grå og sort blyant. Fargene får Stomperud hos et fimra i Sverige.

I lyset fra vinduet på arbeidsrommet risser en hard blyant noenlunde hvordan strekene skal være, den myke blyanten viser hvor strekene skal gå, mens en stålpenn tar over i Aasnes hender når de endelige linjene skal frem.

– Er du selvlært?

– Jeg gikk på reklameskole en gang, men jeg lærte ikke noe der som jeg har hatt bruk for i ettertid, sier Aasnes. Fargeleggingen foregår i Sverige, så Aurskog-Høland-tegneren klarer seg lenge med fargene grå og sort. 69-åringen stortrives som Stomperud-tegner. Det pussige er at han ble kjent med en helt annen Stomperud lenge før han startet å tegne serien.

– Det var en kar i troppen min i førstegangstjenesten som het Stomperud. Jeg husker vi lo godt av navnet den gangen. Vi koblet navnet opp mot serien i ukebladet, sier Aasnes.

Denne tegneseriestripa laget Håkon Aasnes ekslusivt for Forsvarets forum i 2012. Her kludrer som vanlig Stomperud til det hele...

Militær inspirasjon

Roar Sundseth var generalmajor i Forsvaret og gikk bort i 2015.

De siste årene har han gjort Stomperud litt tykkere enn den lange hengslete figuren som de aller fleste forbinder ham med. I tillegg er han nok mer moderne i klesveien enn den HV-soldaten fra 60-tallet han har sett ut som. Inspirasjon til fornyelsen har Aasnes blant annet hentet fra et portrettintervju i F med generalmajor Roar Sundseth.

– Ja, dette er en en stilig og sprek herremann i uniform, sier Aasnes, og ser på bildet av en stram, smilende Sundseth.

– Bruker du Roar Sundseth som modell for Stomperud?

– Det er vel mest bandolæret og lommene jeg ser på. Og litt på disitinksjonene og lua. Selve personen er ikke viktig hvem er.

– Blir du ikke lei av å tegne?

– Flere ganger om dagen. Men da bruker jeg tida på andre ting, eller setter meg i godstolen. På kveldstid kanskje med et whiskeyglass i hånda. Men det blir bare ett glass altså, under- sterker han. For i Stomperud skal det verken være alkohol, røyk eller hor. – Jeg husker jeg en gang skrev i manus at majoren hadde notert i boka si: «Nå starter juleølsalget.» Det ble endret til «Nå starter lutefisksalget». – Det ble litt feil, humrer Aasnes.

Les saker fra julekalenderen i 2019:

Powered by Labrador CMS