Nyheter

VIL BIDRA: Statsmminister Jonas Gahr Støre (Ap) redegjorde for Stortinget om krigen i Ukraina tirsdag.

Lover bort 400 millioner kroner og vurderer tyngre våpen til Ukraina

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) lover 400 millioner kroner til det britiskledede våpenfondet for Ukraina og sier regjeringen også vurderer å donere tyngre våpen fra Norge.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag møtte statsministeren i Stortinget for å redegjøre om krigen i Ukraina. Der gjorde han det klart at Norge vil bidra med mer våpenhjelp.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

De ukrainske styrkene vil ha behov for mer våpen for å stå imot angrepene i øst og sør i tida framover – inkludert tyngre og mer avanserte våpensystemer, fastslo Støre.

– Norge bidrar, sa han.

– Vi jobber tett med Ukraina og allierte for å sikre god koordinering av leveranser av våpen. Ytterligere direkte donasjoner av tyngre våpen fra Norge til Ukraina er til løpende vurdering – og gjennomføring.

Les også: Ukraina får tyske stridsvogner, ifølge tyske medier.

Pengebidrag

Av sikkerhetshensyn blir våpenleveransene ikke omtalt offentlig før våpnene er på plass.

Støre ville derfor ikke si noe om hvilke våpen Norge kan komme til å levere framover. Men flere leveranser er allerede gjennomført:

– Vi har donert 4.000 panservernraketter av typen M72 og rundt 100 luftvernmissiler av typen Mistral. Disse våpnene er kommet frem og overlevert de ukrainske styrkene, sa Støre.

I tillegg skal Norge bidra med penger til et britiskledet våpenfond.

– Regjeringen informerer også Stortinget i dag om at vi vil forelå å bevilge 400 millioner kroner til en britiskledet mekanisme for innkjøp av våpen og militært materiell til Ukraina, sa Støre.

Denne støtten skal gjøre det mulig for Norge å støtte Ukraina med materiell som det norske Forsvaret selv ikke har eller har mulighet til å avse uten å svekke norsk forsvarsevne.

Les mer om våpenfondet her!

Ser svakheter i russisk forsvar

Ifølge Støre er krigen i Ukraina nå på vei inn i en ny fase.

Den første fasen, fastholdt han, har ikke forløpt slik Russlands president Vladimir Putin etter alt å dømme så for seg.

– Den første fasen av krigen er nå over. Vi kan slå fast at Russland med stor sannsynlighet ikke har nådd sine mål. De har ikke inntatt hovedstaden Kyiv eller avsatt Ukrainas lovlig valgte regjering. De har lidd store tap av soldater og materiell, sa Støre.

– Krigen har avdekket store svakheter i det russiske forsvaret – innen etterretning, samvirke mellom forsvarsgrener, logistikk og ledelse og motivasjon for russiske styrker, sa han.

Les også: Så mange atomubåter entret norsk farvann i 2021.

Powered by Labrador CMS