Nyheter

MØTES IGJEN: Både statsminister Jonas Gahr Støre og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skal på sikkerhetskonferansen i München. Her avbildet under et møte i Kyiv i august i fjor.

Verdens tungvektere samles på sikkerhetskonferanse i München

Kriger og konflikter topper agendaen nå ledere fra alle verdenshjørner samler seg til den store sikkerhetskonferansen i München neste helg.

Publisert

USAs visepresident Kamala Harris og utenriksminister Antony Blinken kommer.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det gjør også Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands statsminister Olaf Scholz og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen.

Også Kina er ventet å sende en toppdiplomat til luksushotellet Bayerischer Hof i München.

Topptungt lag

I alt er mer enn 50 statsoverhoder og over 100 ministre fra mer enn 100 land påmeldt årets sikkerhetskonferanse, som er nummer 60 i rekka.

Det skriver tyske medier , som har fått tak i gjestelista.

Også Norge sender et topptungt lag til konferansen, med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i spissen.

Han får følge av utenriksminister Espen Barth Eide (Ap), forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) og utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) deltar.

München-konferansen regnes for verdens viktigste møteplass når det gjelder sikkerhet, og på årets konferanse skorter det ikke på temaer å ta fatt i.

– Vi ser for oss en spesielt relevant konferanse med fokus på å styrke den regelbaserte internasjonale ordenen og engasjere en inkluderende koalisjon for å takle revisjonistiske tendenser og handlinger rundt om i verden, heter det på konferansens nettsider.

Uforutsigbar verden

For verden er i opprør og mer uforutsigbar enn på lang tid. Ukraina-krigen, som nærmer seg toårsmerket med stormskritt, konflikten på Gazastripen og økende spenning i Sør-Kinahavet er trolig bare noen av tingene som vil prege stemningen på konferansen.

I fjor talte Volodymyr Zelenskyj til den celebre forsamlingen via storskjerm. I år er han ventet å komme personlig.

Derimot kommer representanter fra både Russland og Iran trolig til å glimre med sitt fravær – i år som i fjor. Konferansedirektør Christoph Heusgen sier at han ikke er interessert i å gi autoritære ledere og krigshissere en scene.

Blant innlederne skal imidlertid også være Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Om han er til stede fysisk eller taler via skjerm, er foreløpig uklart.

Trump blir snakkis?

I fjor var en av snakkisene om vestlige land kom til å gi F-16-fly til Ukraina. Som kjent kom det på plass i fjor høst. Etter det NTB kjenner til, vil de første danske flyene bli sendt til Ukraina før sommeren.

Hva som blir årets store samtaletema, er foreløpig ikke klart.

Men i kulissene spøker det amerikanske presidentvalget og hva som vil skje i en allerede svært urolig verden dersom Donald Trump vinner.

Powered by Labrador CMS