Nyheter

HAUBITS: Frankrike har kjøpt nye kanoner av typen Caesar Howitzer. Avbildet er en slik i bruk av ukrainske soldater i Avdiivka i Donetsk-regionen, i desember 2022.

Frankrike har bestilt materiell for milliarder

Det franske forsvaret har bestilt kjøretøy, kanoner, helikoptre og missiler for mer enn 12 milliarder kroner. 

Publisert Sist oppdatert

Direction générale de l'armement (DGA), tilsvarende norske Forsvarsmateriell, har bestilt materiell for mer enn 1,1 milliard euro. Det tilsvarer mer enn 12,6 milliarder norske kroner. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Frankrike får blant annet flere 155 mm Haubits-kanoner, pansrede kjøretøy og helikoptre. Det skriver Defense News

De 109  haubitserne beskrives som en «ny generasjon» av våpenet og er som tidligere montert på lastebilchassis. Ulike versjoner har vært i fransk bruk siden 2000-tallet.

De første av de nye haubitserne forventes levert i 2026 og samtlige skal etter planen være i bruk innen 2030.  

Landet kjøper også 420 nye pansrede kjøretøy av typen Serval og åtte nye NH90-helikoptre, som skal tas i bruk av franske spesialstyrker. 

– Disse anskaffelsene er ment å fornye og modernisere våre væpnede styrkes kapasitet i alle domener, sier DGA. 

Frankrikes forsvarsbudsjett for 2024 til 2030 ligger på totalt 413 milliarder euro. Det er en økning på 40 prosent fra forrige budsjettperiode. 

Serval-kjøretøyene beskrives som multi-rolle-kjøretøy og kan frakte opp til ti soldater med full oppakning. Frankrike bestilte sine første Servaler i 2020 og 60 av disse er allerede tatt i bruk.

Innen 2030 skal det franske forsvaret ha mottatt totalt 978 slike kjøretøy. 

Også det franske sjøforsvaret får en bit av milliard-kaken. Den franske marinens flaggskip, hangarskipet Charles de Gaulle, skal moderniseres innen 2028. Oppgraderingen innebærer ny radar og et nytt antimissil-system med Aster overflate-til-luft-missiler. 

Landet har også bestilt 1300 Akeron mellomdistanse panservernmissiler og 329 Mistral luftvernmissiler, til en verdi av 300 millioner euro. 200 av Akeron-missilene forventes levert i slutten av 2025. 

Powered by Labrador CMS