Nyheter

AVVISER HAMAS: Røyk fra Gazastripen, tirsdag 30. januar. Israels statsminister Benjamin Netanyahu har varslet at krigen fortsetter.

Netanyahu om Gaza-krigen:
Ingen annen løsning enn total seier

Et våpenhvileforslag fra Hamas får en kald skulder fra Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Han vil i stedet utvide offensiven på Gazastripen.

Publisert

– Kun total seier vil gjøre det mulig å gjenopprette sikkerheten i Israel, både i nord og i sør, sa statsministeren på en pressekonferanse onsdag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Han anslo at seier på Gazastripen er innen rekkevidde i løpet av noen måneder.

Israel har tidligere varslet at de vil rykke inn i Rafah, sør på Gazastripen. Netanyahu sa at han har gitt israelske styrker ordre om å forberede seg på dette.

Over en million palestinere antas å ha søkt tilflukt i og rundt Rafah, ved grensa mot Egypt.

Møte med Blinken

Idet Netanyahu varslet fortsatt krig, avslo han et forslag fra Hamas om våpenhvile. Forslaget omfattet angivelig fangeutveksling, tilbaketrekking av Israels styrker og avslutning av krigen i Gaza i løpet av 135 dager.

Netanyahu mener derimot at fortsatt militært press må til for å få løslatt de israelske gislene som holdes fanget på Gazastripen. Hamas' krav betegner han som vrangforestillinger.

Pressekonferansen ble holdt kort etter et møte mellom Netanyahu og USAs utenriksminister Antony Blinken. Han er på reise i Midtøsten og har tatt til orde for en våpenhvile på Gazastripen.

En representant for Hamas, Sami Abu Zuhri, hevder det virker som Netanyahu ønsker å utvide konflikten til andre deler av Midtøsten.

Frykter ny massakre

Å gi etter for Hamas' krav vil legge til rette for en ny massakre, sa Netanyahu onsdag. Han siktet til angrepet på Israel og terroraksjonene som Hamas og andre væpnede palestinske grupper sto bak 7. oktober i fjor.

Siden da har krigen rast mellom Israel og Hamas på Gazastripen. Over 27.000 palestinere er drept, ifølge lokale helsemyndigheter.

Samtidig har det vært skuddvekslinger mellom israelske styrker og Hizbollah-militsen i Libanon. Titusener av israelere har flyktet fra grenseområdene i nord, og Netanyahu sier denne situasjonen ikke kan tolereres.

Powered by Labrador CMS