Nyheter:

US. Marines får en omvisning på Hærens CV90 kampvogn, under øvelsen Joint Viking 2017 i Finnmark.
US. Marines får en omvisning på Hærens CV90 kampvogn, under øvelsen Joint Viking 2017 i Finnmark.

Vinterøvelsen Joint Viking avlyses

Rundt 3 000 utenlandske soldater er ankommet Nord-Norge for å delta.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen har besluttet at den planlagte vinterøvelsen med allierte i Indre Troms med avlyses. Det er i utgangspunktet planlagt for alliert vintertrening for om lang 3400 personell. Og frem til nå har om lag 2900 alliert personell ankommet Indre Troms for å gjennomføre trening og øving.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne saken? Send oss en mail på tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Av disse er i overkant av 1000 fra USA, litt under 1000 fra Storbritannia, rundt 600 fra Nederland og om lag 200 fra Tyskland.

Skyldes smittesituasjonen

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) har nettopp holdt en pressekonferanse i Tromsø tirsdag.

– Det skyldes smittesituasjonen i Norge, sier Bakke-Jensen.

– Vi tar ikke inn nye allierte styrker til Indre Troms. For de styrkene som allerede er her vil vi foreta en styrt avvikling, fortsetter han.

Forsvarsministeren sier at det innebærer at øvelsen Rein 1 og øvelsen Joint Viking med alliert deltakelse, avlyses.

– Dette må skje i samråd med allierte og Forsvaret, og på en måte som ivaretar smittevern.

Han sier de kommer tilbake med mer detaljer om nøyaktig hvordan.

Avlysningen nå kommer i tillegg til at også fjorårets storøvelse Cold Response 20 ble sterkt redusert av smittevernhensyn. Øvelsen ble til slutt avlyst, men man regner fortsatt logistikkdelen i starten av øvelsen som gjennomført.

Flere smittet

Flere av de utenlandske soldatene som har ankommet Norge har testet positivt for koronaviruset. Forsvaret holdt forrige uke pressekonferanse om utbruddet. Da understrekte de at smittesituasjonen er under kontroll.

Øvelsen har allerede mottatt kritikk. Bakke-Jensen skrev selv i et debattinnlegg nylig at han kan «forsikre om at alle aspekter ved å motta disse styrkene nå har blitt grundig vurdert og tatt på høyeste alvor. Så er det likevel slik at vi har funnet det riktig å gjennomføre denne aktiviteten. Det er det gode grunner til.»

– Styrt avvikling

Talsperson Eirik Skomedal i Hæren sier til Forsvarets forum at det blir en styrt avvikling og hjemreise av de allierte styrkene.

– Det er for tidlig å si i hvilket tempo.

– Hvilke konsekvenser vil det få for Hæren at øvelsen blir avlyst?

– Vi skal nå fortsette trening, og må se på nye planer. Samtrening på et visst nivå blir det ikke, hverken på tvers av norske avdelinger og med de allierte.

– Hva kommer dere til å gjøre for å kompensere for at øvelsen er avlyst?

– Det er litt tidlig å si. Samtreningen får vi ikke erstattet. Det er viktig for oss at vi får trent innenfor de rammene vi kan.

– Hva skjer med de utenlandske soldatene som testet positivt på korona?

– De fortsetter å sitte i karantene eller isolasjon.

Nye tiltak

I en pressemelding fra Hæren søndag kom det nye retningslinjer i forbindelse med smittesituasjonen på Østlandet.

Alle permisjonsreiser stanses. Det samme gjør nesten alle pendlerreiser til de ti berørte østlandskommunene. De som likevel må reise, skal testes når de ankommer tjenestestedet.

Innreisekravene for allierte soldater ble også endret. Utenlandsk personell som kommer til Norge, må nå vise negativ koronatest. Testen må maksimalt være 24 timer gammel, mot tidligere 72 timer.

Per tirsdag 26. januar 2021 klokka 08.00 var det registrert 117 laboratoriebekreftede aktive tilfelle av covid-19 i Forsvarets pasientjournal (SANDOK). Av de 117 aktive tilfellene er 85 utanlandske soldater. Ifølge Forsvaret sitter disse i full isolasjon og har ikke vore i kontakt med norske soldatar eller lokalsamfunnet.

Powered by Labrador CMS