Nyheter

ØNSKER KLARHET: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg tar til orde for en etterforskning av opplysninger om at danske myndigheter angivelig skal ha hjulpet amerikansk etterretning med å overvåke politikere i andre europeiske land.

Stoltenberg vil klarhet i hva som kan ha skjedd i dansk spionasjesak

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg vil ha klarhet i hva som kan ha skjedd etter at Danmark angivelig skal ha hjulpet USA med å overvåke allierte.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var Danmarks Radio (DR) som i helgen skrev at den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA skal ha fått tilgang via danske internettkabler til å innhente store mengder data fra allierte land i Europa.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ifølge DR skal det ha dreid seg om spionasje på politikere i Norge, Sverige, Tyskland og Frankrike. Opplysningene stammer fra anonyme kilder.

– Nasjonene som er innblandet i saken, er Nato-allierte, og vi må få alle fakta på bordet for å finne ut hva som faktisk skjedde, sier Stoltenberg til DR.

Les mer: HV-soldater på sprengstoffjakt når amerikansk marinefartøy legger til kai

Stoltenberg sier videre at tilliten innad i Nato fortsatt er sterk.

– Danmark er en veldig verdifull og viktig Nato-alliert, og Danmark bidrar betydelig til Nato-samarbeidet. Det er jeg helt sikker på kommer til å fortsette, sier generalsekretæren.

Frankrike, Tyskland og Sverige har alle krevd svar fra Danmark og USA om anklagene, og statsminister Erna Solberg (H) har bekreftet at norske myndigheter har kontaktet Danmark om saken.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen sa onsdag at det ikke har pågått systematisk overvåking av allierte, og at hun ikke tror at Danmarks forhold til for eksempel Tyskland og Frankrike har tatt skade. USA lovet tirsdag å svare på alle spørsmål.

Fått med deg denne? Kadett Pernille Solheim synes ikke hverdagen i grønn uniform og feltstøvler er veldig feminin

Powered by Labrador CMS