Nyheter

SJEF: Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba ble torsdag tatt imot av Nato-sjef Jens Stoltenberg. Det er utenriksministermøte i Nato, og Ukraina er tema.

Stoltenberg: Natos medlemmer vil fortsette å levere våpen til Ukraina

Nato-landene vil fortsette å forsyne Ukraina med våpen i kampen mot Russlands invasjon. Ukrainas Dmytro Kuleba kom til alliansen med en bønn om flere våpen.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kuleba var gjest da Nato-landenes utenriksministre var samlet ved alliansens hovedkvarter torsdag. Tidligere har han deltatt via video, men denne gangen var han fysisk til stede. Før møtet sa han at han kun hadde tre ønsker: våpen, våpen og våpen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Enten hjelper dere oss nå, og jeg snakker om dager og ikke uker, eller så vil hjelpen komme for sent. Da vil mange mennesker dø. Mange sivile vil miste sine hjem. Mange landsbyer vil bli ødelagt, sa Kuleba til pressen i Brussel.

– Meningsløst skille

Ukraina har gjentatte ganger oppfordret Vesten til å bidra med kraftigere våpen i kampen mot russiske styrker, blant annet luftvåpensystem og våpen mot stridsvogner. Nato-landene har vært motvillige til å sende angrepsvåpen og har isteden hovedsakelig sendt våpen som benyttes til å forsvare seg. Dette er Kuleba sterkt kritisk til.

– Å skille mellom angrep og forsvar gir ikke lenger noen mening når det kommer til situasjonen i mitt land, sier Kuleba.

Nato-sjef Jens Stoltenberg sluttet seg til dette og understreket at Ukraina forsvarer seg mot et militært angrep. Han sa også at det var stor vilje blant medlemslandene til å fortsette støtten til Ukraina, inkludert flere våpenforsendelser.

– Det var et tydelig budskap fra møtet i dag om at de allierte burde gjøre mer og er klar til å gjøre mer. At de gir mer utstyr og erkjenner viktigheten av at det skjer raskt, sa Stoltenberg på pressekonferansen etter utenriksministermøtet.

Han ønsket ikke å gå i detalj om hva slags våpen det er snakk om.

– Jeg forstår at dere stiller spesifikke spørsmål om spesifikke våpen, men det er viktig å forstå at de allierte mener det er best å ikke fortelle detaljer om våpenforsendelser. Vi sender en mengde ulike systemer, både fra Sovjet-tiden og andre typer, svarte Stoltenberg.

Flere medier har meldt at Tsjekkia som første land har sendt sovjetproduserte stridsvogner og pansrede kjøretøyer til Ukraina, men tsjekkiske myndigheter vil ikke bekrefte det.

– Vi ofrer våre liv

Flere steder i Ukraina har de russiske styrkene trukket seg tilbake og omgruppert, og dette er noe de allierte bør utnytte, har Stoltenberg påpekt. Det gir nemlig et gunstig vindu til å øke våpenforsyningene til ukrainske styrker.

Kuleba har særlig henvendt seg til tyske myndigheter når det gjelder opptrapping av våpenforsyningene. Utenriksminister Annalena Baerbock sier de jobber intensivt med å øke støtten.

– Jeg synes Ukraina tilbyr en rettferdig avtale. Dere gir oss våpen, vi ofrer våre liv, og krigen blir begrenset til Ukraina, sier Kuleba.

Nye sanksjoner

Denne uka varslet både EU og USA nye sanksjoner mot Russland. EU-president Charles Michel har sågar åpnet for at det vil bli nødvendig med sanksjoner mot russisk olje og gass «før eller senere». Unionen har vært nølende til å innføre en full boikott av russisk olje og gass ettersom flere medlemsland, særlig Tyskland, er sterkt avhengig av russisk energi.

Den ukrainske utenriksministeren har bedt om en embargo mot russisk olje, gass og kull, stenging av EU-havner for russiske fartøy og varer og at flere russiske banker utelukkes fra det globale betalingssystemet Swift.

– Etter å ha sett bildene fra Butsja, etter å ha tenkt på all lidelsen til ukrainske sivile, kan jeg ikke høflig «ringe på» og «oppmuntre», jeg må kreve, sa Kuleba tidligere i uka.

Powered by Labrador CMS