Nyheter

UENIG: Kina mener Jens Stoltenbergs og Natos anklagelser mot landet ligner en kald krig-mentalitet og ideologisk subjektivitet.

Kina refser Nato etter Stoltenberg-uttalelse

Like før Nato-toppmøtet starter i Washington, kommer Kina med en kraftig reprimande der alliansen blir bedt om å tenke seg grundig om og slutte å bakvaske Kina.

Publisert Sist oppdatert

– Nato hevder på den ene siden å være en regional forsvarsallianse, men fortsetter på den andre siden å gå utover sine grenser, utvide sitt mandat, overtre sin forsvarssone og nøre oppunder konfrontasjon, sier talsperson for Kinas utenriksdepartement Lin Jian på en pressekonferanse i Beijing tirsdag.

– Det viser at den har sunket dypt inn i en kald krig-mentalitet og ideologisk subjektivitet. Dette er den virkelige kilden til farene som truer global fred og stabilitet, lyder den svært kritiske uttalelsen.

Skarp kritikk

Kinas reprimande kommer etter at Nato-sjef Jens Stoltenberg på en pressekonferanse anklaget Kina for å støtte og muliggjøre Russlands krig mot Ukraina. 

Kina ble nevnt sammen med Iran og Nord-Korea, begge land som forsyner Russland med våpen, noe det ikke finnes dokumentasjon for at Kina gjør.

Kinesiske myndigheter har imidlertid fått skarp kritikk fra vestlige land for å la kinesiske selskaper eksportere sivile produkter til Russland som også er nyttige for det russiske militæret.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Tar avstand

– Natos såkalte sikkerhet kommer på bekostning av andre lands sikkerhet, mener Lin og anklager Nato for å være en fare for både global og regional sikkerhet, samtidig som han hevder at det er Kina som bidrar til fred og utvikling i verden.

– Kina tar skarpt avstand fra Natos bakvaskelser og angrep på Kina, dens hang til å legge skylden på andre, så vel som Natos bruk av Kina som en unnskyldning til å bevege seg østover til Asia- og stillehavsområdet og nøre oppunder regionale spenninger, sier Lin

Powered by Labrador CMS