Nyheter

BOMTUR: Ingeborg Aske Langhelle stasjonert i Sør-Sudan ventet en pakke fra Norge. I stedet for Sør-Sudan tok pakken en helomvending og havnet hos postmester Linn Cathrine Aalberg på Jan Mayen.

Julegaven til varme Sør-Sudan havnet på iskalde Jan Mayen

29. september sendte mammaen til Ingeborg Langhelle, stasjonert i Sør-Sudan, en julegave til datteren. Lite visste hun at gaven skulle ende opp en helt annen plass. 

Publisert Sist oppdatert

Se for deg at du venter en pakke i posten. Du vet den er på vei og du gleder deg stort til å åpne den. Plutselig finner du ut at pakken som skulle til kjølige Norge, har funnet veien til solfylte Puerto Rico i Sør-Amerika. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Litt sånn føltes det kanskje da Ingeborg Langhelles pakke fikk byttet destinasjonssted fra Sør-Sudan til Jan Mayen.

– Jeg fikk en melding om at jeg hadde noe å se frem til, da pakken ble sendt tilbake i september. Ettersom tiden gikk forsvant det ut av bevisstheten og jeg anså den som tapt, forteller Langhelle. 

Det var rundt 29. september pakken ble sendt fra mor og far Langhelle i Norge. 

Hun forteller at det var først 10. desember hun fant ut at pakken hadde havnet på villspor.

– Man må bare se humoren i det. Etter hva jeg har hørt returneres pakken fra Jan Mayen til fastlandet ved første mulighet. Deretter prøver vi på nytt, forklarer hun.

Julegave

Feltpost er en av få velferdsgoder offiserene stasjonert i Sør-Sudan nyter godt av. For Ingeborg Langhelles del, startet oppholdet i det afrikanske landet for seks måneder siden. Dette var første gangen hun skulle motta post tilsendt fra Norge.

– Nå har jeg kun denne erfaringen, som absolutt har bydd på latter og god stemning. Forøvrig er det veldig fint å ha noe å se frem til. Jeg har inntrykk av at det ikke bare gleder dem ute, men og at mange av avsenderne setter pris på muligheten, sier hun og legger til:

– Så planmessig som min mor er, vil det ikke overraske meg om hun sendte av gårde en julegave allerede i september.

Etter seks måneder i Sør-Sudan, med like lang tid igjen av oppholdet, forteller Langhelle at julen tilbringes i varmere strøk i år.

– Vi har nordmenn som vil sørge for norsk tilstedeværelse gjennom jula. Selv har jeg vært så heldig å få fri. Tiden vil tilbringes i Vietnam, uten markering av høytiden. Det blir nemlig ikke jul uten mørketid og ski, sier hun.

Post på villspor

Sjefstekniner på Jan Mayen Linn Cathrine Aalberg – med en noe imponerende CV bestående av bant annet postmester, taxisjåfør, slangeoppsop, bartender, flygeleder, tillitsvalgt, masteklatrer, politijurist, sanitetsmarkør, grøftegutt, antenneinspektør, skiltmaker og bingovert når det trengs – forteller at de stusset godt da pakken adressert til Sør-Sudan dukket opp på snødekte Jan Mayen. 

– Vi gledet oss stort til juleflyet skulle komme. Dette var første forsyningsfly siden vi kom i september. Juleflyet var fullstappet med julepost, pakker, besøk og grønnsaker. Mange ventet spent på om de fikk noen julegaver, så posten ble raskt åpnet og fordelt, sier Aalberg. 

Da postmesteren på øya hadde gått gjennom hele ruten, og levert både pakker og post til sine kollegaer, stusset hun over den gjenværende pakken.

– Ingeborg gledet seg nok like mye til julepost som oss her oppe, og vi har stor medfølelse for henne i denne tunge ventetiden fram til pakken fra mor kommer. Vi håper at mor har pakket varer med god holdbarhet, forteller hun.

Akkurat hvordan pakken til Sør-Sudan havnet på avveie er ikke klart, men Aalberg har sin mistanke.

–  Feltpostadressene er jo bare merket med nummer, ikke sted. Det er nok bare en sliten, overarbeidet postmann, offer for nedskjæringer i staten, som har gått med tre, fire pakker i hendene og snublet i en lyslenke. Så har pakken til Ingeborg falt ned i feil sekk. Fort gjort rett etter «Black Friday» og i førjulsstresset!

Verken Ingeborg eller Linn er bitter for feilsendingen, og begge har tatt hele situasjonen med en latter.

– Jeg som postmester har hatt et møte med avdelingen min her på Jan Mayen, bestående av bare meg, og vi ble enige om at feil kan skje den beste.

– Plaster på såret

Sjefsteknikeren, med de 13 andre vervene, forsikrer at de vil passe på pakken frem til den blir hentet ved neste leveranse på øyen.

– Vi tar godt vare på pakken fram til neste fly går herfra om et par måneder. Da sender vi den ned til postmottaket på Gardemoen som forhåpentligvis vet hvilken retning Sør-Sudan er. Vi kan si så mye som at det ikke ligner på Jan Mayen i hvert fall. Vi har et par menn som ligner på apen på bildet fra Ingeborg, men det er det nærmeste vi kommer, sier hun lattermildt

Som en liten beklagelse for ventetiden, forteller Aalberg at de legger ved en liten overraskelse fra Jan Mayen.

– Vi synes litt synd på Ingeborg, så vi har ordnet så hun får med en liten overraskelse fra Jan Mayen som plaster på såret for at vi har hatt pakken hennes som gissel noen måneder. 

Powered by Labrador CMS