Nyheter

SKADET: En skadd palestiner blir tatt hånd om av ambulansepersonell.

Israelsk politi stormet Haram al-Sharif i Jerusalem – hundrevis skadd

Hundrevis er skadd i sammenstøt mellom israelsk politi og palestinske demonstranter på plassen ved Al-Aqsa-moskeen i Jerusalem, melder Røde Halvmåne.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet stormet mandag morgen plassen som er kjent som både Haram al-Sharif og Tempelhøyden i Øst-Jerusalem. De avfyrte sjokkgranater og tåregass mot flere tusen palestinske demonstranter, hvorav noen landet inne i Al-Aqsa-moskeen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Palestinerne svarte på sin side med å kaste stein, stoler og andre gjenstander mot politiet.

De skadde ble hentet i ambulanser, og om lag 50 personer er innlagt på sykehus, opplyser palestinske Røde Halvmåne. I tillegg skal mange palestinere være pågrepet.

Ifølge avisa Haaretz anslår politiet at rundt 8.000 palestinere har barrikadert seg på plassen for å hindre jøder som eventuelt forsøker å ta seg inn på området.

Politiet stanset mandag morgen om lag 150 jøder som var på vei til plassen, ifølge avisa.

Nasjonalistisk marsj

Situasjonen i Jerusalem er nå mer anspent enn den har vært på flere år. De palestinske protestene i israelsk-annekterte Øst-Jerusalem har vart siden midten av forrige uke, og ser ikke ut til å avta. Mandag planlegger nasjonalistiske jøder en marsj gjennom palestinske boligstrøk, noe som er ventet å fyre ytterligere opp om konflikten.

Uroen har brutt ut i forbindelse med ramadan, en høytid som samler titusener av palestinere til bønn ved Al-Aqsa-moskeen på Haram al-Sharif.

Samtidig har det nærmet seg en avgjørelse i en betent eiendomstvist mellom jødiske bosettere og palestinske familier. Fire palestinske familier risikerer å bli kastet ut hvis bosetterne vinner fram, men søndag besluttet israelske myndigheter å utsette mandagens behandling i høyesterett.

Tidligere har bosetterne vunnet fram i en lavere rettsinstans.

Frykter fordrivelse

I forbindelse med ramadan har israelske myndigheter satt opp en rekke sperringer i gamlebyen, noe palestinerne har reagert sterkt på. De frykter at Israel forsøker å endre befolkningssammensetningen i det palestinsk-dominerte Øst-Jerusalem, som palestinerne ønsker som sin hovedstad, og som siden 1967 har vært okkupert og deretter annektert av Israel.

Politiet ga søndag grønt lys for marsjen som jødiske nasjonalister hvert år avholder i Øst-Jerusalem i forbindelse med Jerusalemdagen.

Dagen er til minne om at området ble erobret av Israel under seksdagerskrigen i 1967, og marsjen oppleves om svært provoserende av palestinerne som bor i området.

Søndag advarte en israelsk general myndighetene mot å la marsjen gå sin gang.

– Kruttønnen brenner og kan eksplodere når som helst, fastslo Amos Gilad.

Powered by Labrador CMS