Nyheter:

Iran varslet angrep på forhånd

Iran varslet på forhånd om nattens missilangrep mot to amerikanske militærbaser i Irak, men opplyste ikke hvilke baser som ville bli angrepet.

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ikke meldt om drepte eller sårede etter missilangrepet mot Ain al-Asad-basen i Anbar-provinsen og basen i Arbil kurdisk Nord-Irak.

Både Iraks statsminister Adel Abdul-Mahdi, statsminister Erna Solberg (H) og forsvarsdepartementet i Finland opplyser at angrepet ble varslet på forhånd, og at soldatene derfor rakk å gå i tilfluktsrommene. 

– Vi mottok en offisiell muntlig beskjed fra Iran om at det iranske svaret på likvideringen av Qasem Soleimani var begynt eller ville begynne om kort tid, og at angrepet ville begrense seg til steder der det befant seg amerikanske styrker i Irak, men uten at disse ble spesifisert, heter det i en kunngjøring fra Abdul-Mahdis kontor.

Finland ble også varslet på forhånd, bekrefter forsvarsdepartementet i landet overfor avisen  Ilta-Sanomat. Hvor varselet kom fra, og hvor konkret det var, blir ikke opplyst.

VARSLET: Det iranske missilangrepet mot Ain al-Asad-basen i Irak, rammet ikke tilfeldig, men var rettet mot den amerikanske delen av leiren, sier statsminister Erna Solberg. Foto: AP / NTB scanpix

De rundt 70 norske soldatene på Ain al-Asad-basen rakk også å gå i tilfluktsrommet før missilene slo ned, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB. Heller ikke hun sier hvor varselet kom fra, men understreker at missilene ikke rammet tilfeldig.

– Det var et presisjonsangrep mot den amerikanske delen av anlegget, sier Solberg.

Powered by Labrador CMS