Nyheter

Den ultrakonservative dommeren Ebrahim Raisi vant nylig presidentvalget i Iran. Han erstatter Hassan Rouhani som har sittet i to perioder og dermed ikke kan bli gjenvalgt.
Den ultrakonservative dommeren Ebrahim Raisi vant nylig presidentvalget i Iran. Han erstatter Hassan Rouhani som har sittet i to perioder og dermed ikke kan bli gjenvalgt.

Iran tviler på atomavtale med USA før presidentskiftet

Det blir neppe inngått en atomavtale mellom Iran og USA før Ebrahim Raisi overtar som Irans president i august, ifølge iranske myndigheter.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi ønsker ikke å kaste bort et sekund, men hvis det ikke går, vil den nye regjeringen overta saken, sier talsmann Ali Rabiei ifølge det statlige nyhetsbyrået IRNA.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Forhandlinger har pågått i Wien siden april for å redde atomavtalen fra 2015. Etter at USA trakk seg fra avtalen i 2018, har Iran gjentatte ganger brutt betingelsene ved å anrike og lagre uranmetall utover gjeldende begrensninger.

Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike og Tyskland, samt EU, er også del av atomavtalen. De forsøker å få USA med på avtalen igjen.

Les også: USAs president Joe Biden sier at han ikke vil tillate at Iran får atomvåpen på hans vakt. Løftet kom da han møtte Israels president.

Irans nyvalgte president har gjentatte ganger kritisert atomavtalen de siste årene. Men ingen avtale gjør det umulig å få fjernet de amerikanske sanksjonene. Da vil Raisi slite med å oppfylle valgløftet sitt om å få en rask slutt på Irans økonomiske krise.

Ifølge Rabiei ønsker Iran å gjenoppta sine forpliktelser, men bare hvis alle sanksjoner som USAs daværende president Donald Trump innførte, blir fjernet.

USAs president Joe Biden uttalte mandag at han ikke vil tillate at Iran får atomvåpen på hans vakt.

Powered by Labrador CMS