Nyheter

OMANBUKTA: Den iranske revolusjonsgarden har publisert en video som viser en konfrontasjon mellom iranske soldater og et amerikansk krigsskip i forbindelse med den påståtte kapringen av en oljetanker i Omanbukta.
OMANBUKTA: Den iranske revolusjonsgarden har publisert en video som viser en konfrontasjon mellom iranske soldater og et amerikansk krigsskip i forbindelse med den påståtte kapringen av en oljetanker i Omanbukta.

Iran anklager USA for å ha «kapret» tankskip

Iran hevder å ha hindret den amerikanske marinen i å ta beslag i en oljetanker i Omanbukta. USA avviser påstanden og mener den er uhederlig.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

USA stanset et tankskip som eksporterte iransk olje og overførte lasten til et annet tankskip, som deretter satte kursen mot ukjent destinasjon, melder Irans statlige TV.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Revolusjonsgardens marine tok deretter beslag i tankskipet ved hjelp av luftstøtte. USA forsøkte på nytt å blokkere tankskipet ved hjelp av et krigsskip og flere helikoptre, men mislyktes på nytt. Tankskipet befinner seg nå i iransk farvann, blir det videre opplyst.

Det er ikke kjent når det angivelige sammenstøtet fant sted, og opplysningene er ikke bekreftet fra annet hold.

– Jeg har sett de iranske påstandene, og de er definitivt helt falske og usanne, sa pressesekretær John Kirby i Pentagon onsdag.

Ifølge Kirby referer iranerne til en hendelse 24. oktober, da amerikanske styrker holdt oppsyn med iranske styrker som på ulovlig vis tok seg om bord og kapret et handelsfartøy i internasjonalt farvann i Persiabukta.

– Den amerikanske marinens femte flåte sendte ut to skip og også luftfartøy som holdt tett oppsyn med situasjonen, som på intet tidspunkt forsøkte å ta kontrollen eller på annet vis blande seg inn i situasjonen. Vi handlet i total overensstemmelse med loven. Det er en uhederlig påstand, sa Kirby.

Amerikanerne opphevet sanksjonene mot iransk oljeeksport da atomavtalen med landet ble inngått i 2015, men president Donald Trump gjeninnførte dem da han trakk USA fra avtalen i 2018.

Les mer: Iran sier de har anriket 120 kilo uran

Powered by Labrador CMS