Nyheter:

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif kan regne med et tettere militært samarbeid med Russland samtidig som USA truer med reaksjoner mot land som samarbeider med regimet.
Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif kan regne med et tettere militært samarbeid med Russland samtidig som USA truer med reaksjoner mot land som samarbeider med regimet.

Russland varsler militært samarbeid med Iran

Russland vil innlede et militært samarbeid med iranske myndigheter når FNs våpenboikott mot Iran utløper i oktober

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Nye muligheter vil dukke opp i vårt samarbeid med Iran etter at det særskilte regimet som ble innført med resolusjon 2231 i FNs sikkerhetsråd, utløper 18. oktober, sier Russlands viseutenriksminister Sergej Rjabkov til nyhetsbyrået Interfax tirsdag.

Han legger til at størrelsen på samarbeidet og hvilke områder som omfattes, er et annet spørsmål.

USAs utenriksminister Mike Pompeo sa tidligere i september at USA vil kunne hindre Iran i å kjøpe kinesiske stridsvogner og russiske luftforsvarssystemer når FNs våpenboikott utløper.

Amerikanerne har forsøkt å få FNs sikkerhetsråd med på en forlengelse av boikotten, men uten å lykkes. Trump-administrasjonen har også erklært at FN-sanksjonene mot Iran – som ble opphevet i forbindelse med atomavtalen fra 2015 – er gjeninnført. Men dette bestrider de andre landene som inngikk avtalen, blant dem Storbritannia, Frankrike og Tyskland.

USA trakk seg fra atomavtalen med Iran i 2018, og dermed har landet ingen makt til å gjeninnføre FN-sanksjonene, ifølge landene som fortsatt er en del av avtalen.

Rjabkov understreker at USAs «ulovlige» handlinger ikke vil ha noen innvirkning på avtalene som Russland vil inngå med Iran.

Powered by Labrador CMS