Nyheter

NAJAF: Amerikanske soldater i den irakiske byen Najaf 11. august 2004.

Senatet stemte for å trekke tilbake fullmakten til Irak-krigen

Et flertall i Senatet i Washington har trukket tilbake godkjenningene til å bruke militærmakt i Irak. De ble gitt i 1991 og 2002.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vedtaket er del av en prosess der Kongressen ønsker å sikre seg mer innflytelse over amerikanske militæraksjoner. 66 av representantene støttet vedtaket, mens 30 stemte mot. Alle som stemte mot var republikanere.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Forslaget går nå til avsluttende behandling i Representantenes hus, der utfallet er mer usikkert. President Joe Biden har lovet å undertegne loven hvis den blir vedtatt i Kongressen.

Godkjenningen i 2002 ble gitt etter 11. september-angrepene året før.

De folkevalgte vedtok da at presidenten hadde fullmakt til å bruke nødvendige militære virkemidler for å forsvare USA og landets nasjonale sikkerhet mot trusselen fra Irak, samt for å sette i verk resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd.

USA invaderte landet i mars året etter og styrtet Saddam Hussein, uten mandat fra Sikkerhetsrådet. Begrunnelsen var en antakelse om at Irak hadde masseødeleggelsesvåpen, men det ble aldri funnet noen slike våpen i landet.

Powered by Labrador CMS