Nyheter

MØTE: Joe Biden sammen med Iraks statsminister Mustafa al-Kadhemi i Det hvite hus.

Biden setter stopper for amerikanske kampoperasjoner i Irak

USAs president Joe Biden varsler en ny fase i forholdet til Irak. Amerikanske soldater skal ikke lenger delta i kamphandlinger i landet.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Biden sier at USAs rolle i Irak framover vil være å fortsette å trene og hjelpe landet i kampen mot den ekstreme islamistgruppa IS.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Men innen utgangen av året kommer det ikke til å være kamphandlinger, sa presidenten mandag.

Bidens uttalelse kom i forbindelse med at Iraks statsminister Mustafa al-Kadhemi besøker USA.

Les mer: Vil vite hvorfor Norge plutselig sender soldater til Mali

Før møtet hadde al-Kadhemi fastslått at det ikke er behov for utenlandske kampstyrker i Irak. Ifølge statsministeren er landet nå i stand til å bekjempe IS på egen hånd. Han satte ingen frist for når kampstyrkene skulle være ute, men sa at det skulle diskuteres i Washington.

USA og Irak ble i april enige om at de amerikanske styrkene i landet skulle avslutte sine kampoperasjoner og utelukkende vie seg til trening av irakiske styrker.

Rundt 30 norske soldater er også stasjonert i Irak, der de bidrar til vakthold og sikring av den amerikanske Ain al-Asad-flybasen.

De norske soldatene inngår i Operation Inherent Resolve (OIR), den USA-ledede koalisjonen som siden 2014 har bistått Irak med å bekjempe IS.

Les mer: Raytheon-sjefen tror hypersoniske våpen er fremtiden

Powered by Labrador CMS