Nyheter

NY: Norge skal få levert nye 212CD-ubåter i 2029. Her er ubåten KNM Utvær fra Ula-klassen som seiler i en fjord utenfor Bergen.
NY: Norge skal få levert nye 212CD-ubåter i 2029. Her er ubåten KNM Utvær fra Ula-klassen som seiler i en fjord utenfor Bergen.

Norge får nye ubåter fra Tyskland

Norge og Tyskland har signert kontrakter om levering av nye ubåter. Dermed blir også det tyske markedet åpnet for norsk forsvarsindustri.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tyskland og Norge har gått sammen om bestilling av ubåter fra tyske ThyssenKrupp Marine Systems. De nye ubåtene skal leveres fra 2029 og skal være i operativ drift til utpå 2060-tallet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Samtidig har de to landene signert kontrakt med Kongsberg Defense and Aerospace for nye sjømålsmissiler og kampsystemer.

– Nå har vi nådd en viktig milepæl i ubåtprosjektet og i det strategiske samarbeidet med Tyskland. All honnør til dem som har arbeidet hardt for å holde tidsplanen og få kontraktene og industriavtalen på plass, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) i en uttalelse.

Les også: Slik skal Sverige bruke milliarder på nytt forsvarsmateriell

For Kongsberg Defense and Aerospace er kontrakten alene verdt 8,2 milliarder kroner og innebærer å levere elementer fra kampsystemet ORCCA til landenes seks nye 212CD-ubåter, og Naval Strike Missile (NSM) til begge lands sjøforsvar, opplyser selskapet i en pressemelding.

Fire av disse ubåtene skal leveres til Norge. Da Stortinget i 2017 godkjente kjøpet, var kostnadsrammen på 41,4 milliarder kroner. Den har siden steget til 45 milliarder og omfatter både ubåtene, våpenanskaffelser, gjennomføringskostnader og usikkerhetsavsetning. Prisen per ubåt blir dermed drøyt 11 milliarder kroner.

I mars i år ble det klart at kontraktsforhandlingene med ThyssenKrupp endelig var sluttført.

Les også: NVIO: – Vi har et moralsk ansvar for å vurdere sakene til afghanske ansatte på nytt

Industriavtalen som nå er signert, vil bidra til å åpne det tyske markedet for norsk forsvarsindustri. Markeringen av samarbeidet mellom Tyskland og Norge vil skje i Kiel etter sommeren, og da vil også en modell av de nye ubåtene avdukes.

Powered by Labrador CMS