Morgendrillen

FR MED PRESTEN: Hårek Elvenes hadde gjerne tatt en FR med biskop Dagfinn Hauge, fengselsprest på Akershus under 2. verdenskrig.

Da brøytemannskapet på Setermoen ikke fikk middag, kjøpte Hårek burgere fra det lokale gatekjøkkenet

Canadiske soldater på truger og med gigasekker i to meters brøyteskavler var en ny opplevelse for Høyres forsvarspolitiske talsperson.

Publisert

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?

– 06.45 sharp! Reiser meg opp fra senga. Jeg vil anta at det er normalprosedyren for de fleste.

Hva er det første du gjør?

– Slår på NRK nyhetsmorgen, og sjekker nattens nyheter fra NTB. Dagens Aftenposten ble lest før leggetid.

Når starter arbeidet?

– 07.50.

Pensko eller feltstøvler?

– Ingen av delene. Skisko om vinteren og sykkelsko om sommeren. Ellers fungerer tøfler helt fint i heimen.

Navn: Hårek Elvenes

Alder: 64

Yrke: Stortingsrepresentant og forsvarspolitisk talsperson for Høyre

Sted: Oslo

Pumpe jern eller løpe maraton?

– Pumpe jern, maraton er ikke tilrådelig for personer i AFP-alder.

Beste triks for velferd på øvelse?

– Siste øvelse var i 1998. Middagen kom fram ikke til hjullastersjåførene som brøytet stillinger til feltartilleribataljonen i Brigade 15. Jeg rev i hamburgere på gatekjøkkenet på Setermoen til stor jubel fra soldatene. Regningen sendte jeg oppsettende avdeling, Hålogaland ingeniørbataljon.

Rareste kulturkrasjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

– Om det kan kalles kulturkrasj kan vel diskuteres, men canadiske soldater på truger kapitulerende i to meters brøyteskavler i Salangen med «gigapakninger», var en ny opplevelse. Verken ild eller bevegelse i den avdelingen. Nato-planken viste seg uovertreffelig. Det samme den norske vintersoldaten.

Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?

– Tidligere forsvarssjef Fredrik Bull Hansen. En fremragende offiser og et åndsmenneske, med stor autoritet. Kunne jeg valgt to, ville jeg invitert biskop Dagfinn Hauge, fengselsprest for de norske fangene på Akershus under 2. verdenskrig. Han fulgte dem i deres siste dager og timer før henrettelsen. Etter krigen skrev han boken «Slik dør menn», der han skildret sine opplevelser. Begge disse ruvende skikkelsene både i overført og direkte betydning, er gått ut av tiden.

Smartklokke – yay or nay?

– Melder pass.

Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?

– Å skape et bredt politisk forlik på Stortinget når den nye langtidsplanen for Forsvaret skal behandles. Regjeringen bør invitere opposisjonen til samtaler før planen legges fram for Stortinget, og legge frem en plan som tar Forsvarskommisjonen og Forsvarssjefens fagmilitære råd innover seg. I mellomtiden fortsette oppbyggingen av Forsvaret med intensivert kraft i henhold til gjeldende langtidsplan, samt rekruttere og beholde nødvendig personell. Skal planene for videre oppbygging Forsvaret realiseres, er tilstrekkelig og kompetent personell en forutsetning

Powered by Labrador CMS