Nyheter

Bønn fra forsvarsindustrien: Bruk våpenkjøp-unntak
Forsvarsindustrien ønsker seg mer samarbeid mellom industrien og Forsvaret og mer kjøp av norskprodusert materiell når Langtidsplanen for Forsvaret skal iverksettes.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Vi opplever at Norge er en av de mest restriktive når det gjelder hvordan man tolker 123, sier Torbjørn Svensgård, administrerende direktør i Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening (FSI).
Forsvarsindustrien møtte opp mannsterke under høringen om Langtidsplanen for Forsvaret (LTP) i Stortinget torsdag. Flere aktører trakk fram behovet for at artikkel 123 i avtalen, som åpner for å sette til side internasjonale anbudsrunder i tilfeller som angår nasjonal sikkerhet og uunnværlig våpenproduksjon, skal brukes oftere.
Even Aas, konserndirektør for kommunikasjon i Kongsberg Gruppen, understreket av myndighetene «må bruke unntak i EØS-avtalen mer aktivt».
I likhet med flere andre representanter fra industrien, trakk Aas frem behover for tettere samarbeid med Forsvaret.
– For å realisere planen, er vi helt avhengig av tettere samarbeid mellom Forsvaret og industrien, sa Aas.
– Vi må jobbe sammen om å ta i bruk ny teknologi. Det fordrer igjen et tettere samarbeid mellom industri og forsvar, uttalte Tomas Andersen i Nammo.

Kongsberg-direktør Aas snakket også for flere i bransjen da han uttalte at prosessene med kontraktutdeling må gjøres raskere.
Ønsket om at Forsvaret skal kjøpe norsk materiell kom også tydelig fram under høringen. Knut Sunde, fungerende administrerende direktør i Norsk Industri, mener at Norge må være i stand til å reparere og vedlikeholde egne og allierte skip når de er i våre nærområder.
– Det er avgjørende at vi i så stor grad som mulig bruker norske verft, sa Sunde.
Til det kreves en styrking av norges nasjonal kompetanse for å vedlikeholde og å reparere Forsvarets fartøy.
– På sikt kan dette også gi grunnlag for eksport, mener Sunde.