Nyheter

BESTEMT SEG: Norske myndigheter har nå besluttet at Norge skal ta imot sårede soldater fra Ukraina.

Tar imot sårede soldater fra Ukraina – regjeringen blir kritisert for å somle

Norske myndigheter skal ta imot sårede soldater fra Ukraina, opplyser Justisdepartementet. Høyre mener de først og fremst ble presset til å ta beslutningen.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Norge er allerede en av de største bidragsyterne i ordningen for medisinsk evakuering av sivile fra krigen i Ukraina. Regjeringen vil nå også ta imot sårede soldater, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) i en pressemelding tirsdag kveld.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det var Vårt Land som omtalte saken først.

Skadde soldater vil kunne tas imot som del av Norges bidrag gjennom EUs mekanisme for sivil beredskap (UCPM). Norge har fra før vedtatt å ta imot 550 pasienter fra Ukraina.

Har tatt tid

Høyre har krevd et snarlig svar fra regjeringen om hvorfor Norge ikke har hentet skadde ukrainske soldater og ba tidligere tirsdag om at Mehl måtte hasteinnkalles til Stortinget for å redegjøre for dette.

Statsråd Mehl påpeker at det er flere grunner for at det har tatt tid med en avklaring.

– Norge har ikke erfaring med medisinsk evakuering av sårede soldater fra en pågående konflikt. Det har vært behov for å sikre at det er innenfor regelverket også å inkludere sårede soldater i ordningen med medisinsk evakuering, sier hun.

Høyres justispolitiske talsperson Sveinung Stensland er ikke imponert over regjeringen og mener de først og fremst har blitt presset av hans parti til å ta en beslutning.

– Jeg er meget irritert. Vi har lurt på hvorfor dette tok så lang tid, og svaret er at statsministeren ikke har kontroll, sier Stensland til NTB.

Får kritikk fra opposisjonen

Allerede 23. april ble Norge først bedt om å yte bistand gjennom EUs ordning for sivil beredskap. Deretter kom det tre nye forespørsler i mai.

Det skal imidlertid ha oppstått uklarhet om hvilken statsråd som har ansvaret i saken, noe NTB skrev om tidligere tirsdag.

– Det er bra at de får fingeren ut, men det er ikke bra at vi har en regjering med så dårlig avklarte kommandolinjer. Dette kunne de avklart for fire uker sider, mener Stensland.

KRITISERER: Sveinung Stensland (H) sier han er meget irritert over hvorfor det har tatt lang tid for å hente skadde ukrainske soldater.

– Har du ikke forståelse for at dette er en spesiell situasjon?

– Det er nettopp i krevende tider man må ha klarhet i ansvarsforholdet. Denne testen har ikke regjeringen bestått, svarer Stensland.

Uklarheter

Han varsler nå at Høyre vil ha klarhet i når Norge skal ta imot de sårede ukrainerne, og at de vil bore videre i spørsmålet om statsministeren har kontroll på ansvarsfordelinga i egen regjering.

Også Venstre-leder Guri Melby mener regjeringen drar beina etter seg og at de gjør for lite og for sent.

– Dette er en alvorlig sak som handler om liv, derfor er det oppsiktsvekkende at regjeringen har brukt så lang tid på dette. Hvis opplysningene om at dette har tatt tid på grunn av uenighet mellom departementene stemmer, er det i så fall veldig alvorlig. sier hun.

Melby stiller seg uforstående til at regjeringen ikke vil ta imot soldater direkte fra Ukraina, men at de må komme fra et tredjeland som Polen.

– Det tar lenger tid og gjør situasjonen mer kritisk. Dette sier ikke justisministeren noe om, og det vil jeg kreve et svar på, sier Venstre-lederen.

Powered by Labrador CMS