TILTALT: Kvinnen som er tiltalt for å ha deltatt i IS sier at hun nå har tatt avstand fra organisasjonen. Hun er tiltalt for deltakelse i terrororganisasjonen IS fra hun ankom Syria i 2013 til 2019.Mohammed Alayoubi, NRK, NTB
IS-dom kan få betydning for de gjenværende norske kvinnene i Syria
Påtalemyndigheten mener kvinnen som er tiltalt for å ha deltatt i IS må dømmes til fire års fengsel. Forsvarerne mener hun må frifinnes. Tirsdag faller dommen.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Hun reiste helt frivillig til Syria, og dette valget har etter påtalemyndighetens syn svært mye å si for straffansvaret, sa Evanger i sin sluttprosedyre 23. mars der ba Oslo tingrett dømme den IS-tiltalte kvinnen til fire års fengsel.
Annonse
Tips oss:
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
– Vi har konkludert med at hun er et offer for menneskehandel og at det må lede til frifinnelse av henne, sa den tiltalte kvinnens forsvarer, advokat Nils Christian Nordhus, i sin sluttprosedyre dagen etter.
Det er disse påstandene som nå stilles opp mot hverandre når Oslo tingrett klokken 15.15 tirsdag ettermiddag kommer med dom i saken mot kvinnen i 30-årene som er tiltalt for å ha deltatt i en terrororganisasjon.
Giftet seg med norsk fremmedkriger
Kvinnen reiste i februar 2013 til Syria for å slutte seg til sin ektemann Bastian Vasquez, som da var fremmedkriger for den al-Qaida-tilknyttede grupperingen Nusrafronten og senere IS. Vasquez døde mens han lagde bomber i 2015, og kvinnen var senere gift med to andre IS-tilknyttede menn.
Kvinnen sa selv under den fire uker lange rettssaken i mars at livet i Syria ikke ble som hun hadde forestilt seg, og at hun ønsket seg hjem allerede etter tre måneder.
Hun mener at hun likevel ikke hadde noen reell mulighet til å komme seg ut før hun ble hentet ut av IS-kontrollert område i mars 2019 av kurdiske styrker og brakt til Al Hol-leiren.
Påtalemyndigheten mener hele perioden hun oppholdt seg i IS-området må regnes som straffbar terrordeltakelse.
Dommen mot kvinnen kan skape en presedens for senere rettssaker som kan komme mot andre norske IS-kvinner, dersom de returnerer til Norge. Ifølge Aftenposten var det til sammen fire norske kvinner og fire norske barn i leirene Al-Hol og Roj i Nord-Syria i desember i fjor.
Aktor, statsadvokat Geir Evanger mener at kvinnen visste hva hun dro til da hun sluttet seg til Bastian Vasquez.
Fakta om den IS-siktede kvinnen
30 år gammel. Har to barn – en gutt og en jente.
Født i Pakistan. Kom til Norge som liten og vokste opp på østkanten i Oslo.
Hun og de to barna forlot det siste, lille IS-området i Syria i begynnelsen av mars 2019 og har siden oppholdt seg i al-Hol-leiren i Syria.
Ble hentet hjem til Norge i januar 2020. Løslatt fra varetekt et år senere.
– Hun visste at Vasquez var med i Jabhat al-Nusra og at det var en ekstrem militær gruppering. Hun visste også at Vasquez var en militant kriger og at han deltok i terror, sa Evanger under rettssaken.
I Syria var kvinnen for det meste innendørs og passet huset og tok vare på de to barna, som hun fødte i de IS-kontrollerte områdene. Evanger mener det gjør saken spesiell.
– Dette er den første saken hvor noen, satt litt på spissen, er tiltalt for å være kone og mor, sa statsadvokaten.
– Ble tvunget til å bli
Forsvarerne mener på sin side at kvinnens situasjon oppfyller sentrale kriterier for at noen juridisk skal kunne kalles offer for menneskehandel, nemlig at hun har vært i en sårbar situasjon, at hun ble utnyttet og at hun ble satt til tvangsarbeid gjennom å stelle i huset.
– Hun ville hjem, men ble tvunget til å bli. Det er kjernen i vårt forsvar av henne, sa forsvarer Nils Christian Nordhus under rettssaken.