Feltprestene Sophus Bakketeig (til venstre) og Torstein Holten under innspillingen av påskegudstjenester i Hamar domkirke.

Gudstjeneste kan hentes fra «skyen»

Forsvarspersonell i utlandet kan laste ned sin digitale påskegudstjeneste fra digitale skytjenester.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Foruten påsken vil ferdig innspilte gudstjenester fremover våren også bli gjort tilgjengelig i en digital skyløsning.

– Du hører vel hvordan det høres ut - en gudstjeneste som ligger i skyen?

– Ja, det som er i skyen og himmelen er viktig for oss, humrer feltprestene Torstein Holten og Sophus Bakketeig.

Den første digitale gudstjenesten fra Forsvarets personell- og vernepliktssenter (FPVS) ble gjort tilgjengelig for litt over en uke siden. Denne uka spiller de inn tre nye. Publikumet er spredt over hele verden, fra Georgia i øst med to familier, til USA i vest med mange familier.

– Noen steder er de få, andre steder – som på Shape i Belgia – er det rundt 50 familier, sier oberstløytnant Holten til Forsvarets forum.

Lagring i sky

– En skytjeneste er enkelt forklart en databasert tjenste for lagring av bilder og dokumenter, som blir utført et annet sted enn der du befinner deg.

–Lagringen skjer på servere og datamaskiner med stor kapasitet. Disse er gjerne svært godt sikret mot blant annet datainnbrudd og brann, slik at det du lagrer alltid er trygt.

Kilde: www.telenor.no

Det normale er å besøke familier

Innspillingen er gjort i Hamar domkirke denne uka.

– Vi ønsket å bruke ruinene på Domkirkeodden i Hamar, men glassbygget er stengt på grunn av strenge og nødvendige koronatiltak, forteller de to feltprestene. Begge tjenestegjør i Utenlandsavdelingen i FPVS.

Hamar domkirke er kulisser når gudstjenestene til Sophus Bakketeig og Torstein Holten gjøres digitale.

– Den normale hverdagen er at vi reiser mye ut til familiene. Der snakker vi med den som tjenestegjør - gjerne på arbeidsplassen. Så kommer vi oftest hjem til familiene også. Noen ganger holder vi gudstjeneste i familienes hus og bolig. Det blir ofte hyggelig og nært, sier Holten.

Den digitale måten å spre påskebudskapet har de to ikke vært med på før, og de sier det ga mersmak å spille inn den første.

Her kan du følge påskegudstjenestene.

– Det er noen utfordringer, som rettighetsproblematikk til musikk. Men vi ordner det også, sier Holten.

– Det er rundt 400 som gjør tjeneste i utlandet, mange har med seg familier som vi kan nå med dette.

– Det er rundt 400 som gjør tjeneste i utlandet, mange har med seg familier som vi kan nå med dette.

Mange med familie i utlandet

Forsvarets styrker i Irak har egen feltprest i styrkebidraget, mens øvrig personell i Asia, Midtøsten og Afrika ikke har det - og vil bli tilbudt det samme som personell på fredsbevarende oppdrag - eller såkalt PE-personell (Peacetime Establishment).

– Det er rundt 400 som gjør tjeneste i utlandet, mange har med seg familier som vi kan nå med dette. Den første gudstjenesten ble veldig godt mottatt, så da bestemte vi oss for å gjøre dette også med kommende gudstjenester i påsken og blant annet også til frigjøringsjubileet som kommer i mai.

Glad for tilbudet

Fra venstre: Jonathan, Jarl Oscar, mamma Renate og Josefine Mosesen hjemme i Brussel.

Renate Arnolda Mosesen tjenestegjør som forvaltningsoffiser i Militærmisjonen i Brussel, og hun tilnærmet lovpriser tiltaket fra Forsvarets tros- og livssynskorps.

– Jeg hørte på den første gudstjenesten i opptak hjemme sammen med barna mine og også i bilen. Jeg synes det er fint at de legger dette ut digitalt. De snakker nærmest direkte til oss og vi føler oss verdsatt, sier kapteinen.

Hun videresendte linken til det digitale opptaket til alle på jobb i Brussel, og tilbakemeldingene hun fikk var gode.

– Alle var veldig positive til at dette kom nå.

Belgia er i full «lockdown», og det er bare et minimum av personell på jobb, så også ved Natos hovedkontor og hos Militærmisjonen.

– Det kan ikke måles i kroner og øre hvor viktig dette er for oss i en vanskelig tid. Tiltakene her i Belgia er så strenge at det knapt ses mennesker i gatene eller at noen er ute og går tur. Da er det fint å tenke på at noen der hjemme tenker på oss, sier Mosesen.

Hun roser Forsvarets tros- og livssynskorps for å være raskt ute med løsningen.

– De hadde alt klart og snudde seg raskt rundt da de ikke kunne komme selv.

– Hva tenker du om at du finner gudstjenester tilgjengelig i «skyen»?

– Det er jo med på å løfte dette litt da, sier Mosesen med et smil.

PHun skal jobbe i Nato til og med 2021 og har vært der i tre år allerede.

Muslimer ber selv

Feltimam Najeeb Naz forteller at koronapandemien også gir utfordringer på muslimsk side, men at han foreløpig ikke har noen digitaliserte bønner å sende ut til de antageligvis mellom 100 til 150 tjenestegjørende og ansatte i Forsvaret med muslimsk tro.

– Det fungerer litt annerledes hos oss. Når samlingene rundt de daglige tidebønnene og fredagsbønnen ikke lenger kan gjennomføres, så kan hver enkelt muslim utføre bønnen på egenhånd, i bønnerom på avdelingen eller ellers der de måtte tjenestegjøre. Det har til nå heller ikke vært aktuelt med større samlinger av muslimer til bønn i Forsvaret, fordi man er så spredt rundt i landet, sier Naz til Forsvarets forum.

Feltlivssynshumanist Ida Helene Henriksen (til høyre) og feltimam Najeeb Naz.

Fra samtale til chat

Felthumanist Ida Helene Henriksen forteller at hennes største utfordring med korona-pandemien er at hun ikke lenger er fysisk tilstede der kadetter og ansatte er.

– Samtidig, her om dagen hadde vi en digital verdidag på Krigsskolen på Linderud. Den hadde vii via videokonferanse - og det fungerte meget bra. Vi klarte å skape rom for gode refleksjoner og meningsutveksling, selv om alle er på hvert sitt sted i dette nye korona-hjemmelivet, sier felthumanisten.

Jobben hennes består blant annet å være synlig og tilgjengelig for kadetter og ansatte, da særlig med tanke på samtaletilbudet, og å skape rom for etiske og eksistensielle temaer.

Det skal jeg fortsette med, men jeg må løse det på en litt annen måte enn det jeg har gjort til nå. Noe av det jeg tilbyr er et digitalt samtaletilbud. Det ligger både utfordringer og muligheter i dette, men nå gjør vi det beste ut av situasjonen slik den er. Hvis situasjonen vedvarer, må jeg kanskje være kreativ og se hvordan jeg kan lage flere digitale rom hvor det etiske og eksistensielle ivaretas.

Visste du at vi sender ut nyhetsbrev med de viktigste oppdateringene hver morgen? Meld deg på her.

Powered by Labrador CMS