Nyheter

LÆRERNE: Kong Harald tenker på lærerne, som må lære elevene å vurdere all informasjonen de finner på nett.

Kongens råd til Ingrid Alexandra: – Ikke spør om hvorfor

– Barna som vokser opp i dag er digitale på en helt annen måte enn vi i generasjonen over, sier kronprins Haakon under et besøk hos Faktisk.

Publisert Sist oppdatert

– Ikke spørre for mye om hvorfor, sier kong Harald og ler.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det er hans svar når Forsvarets forum spør om hvilke råd han har til barnebarnet Ingrid Alexandra, som nå er i førstegangstjeneste. Kongen har tidligere fortalt om hvordan han trivdes mens han var i Forsvaret, der han fikk venner han har hatt for livet.

– Man får jo en del ordre som man ikke skjønner nytten av. Da kan man ikke spørre hvorfor, bare gjøre det. I lengden kommer man mye lenger med det enn å være i opposisjon, fortsetter Harald.

Som kronprins startet Harald førstegangstjenesten i 1956, før  han tok utdannelse ved Befalskolen for Kavaleriet og Krigsskolen.

Sammen med kronprins Haakon, besøkte kong Harald tirsdag faktasjekkorganisasjonen Faktisk i Oslo. Der fikk far og sønn en innføring i hvordan journalistene der jobber med å sjekke fakta i tradisjonelle og sosiale medier.

Målet med besøket var å se hvordan Faktisk bidrar til å bygge den norske befolkningens beredskap i møte med påvirkning, desinformasjon og et stadig mer fragmentert informasjonslandskap, skriver Slottet i en pressemelding.

På spørsmål om hva kongen tenker om situasjonen for unge og skolebarn, virket kongen mer bekymret for de voksne.

– Jeg tenker mest på lærerne faktisk. De skal følge med på alt dette her. Det er ikke lett, sa han, før han overlot ordet til kronprinsen.

 – Ungdommene og barna som vokser opp i dag, de er jo digitale på en helt annen måte enn vi i generasjonen over.  Men da er det jo viktig å lære litt av det å være kildekritisk, og bygge litt kompetanse på hva som er sant og ikke sant, og hvordan man skal forholde seg til informasjonen på best mulig måte, sier Haakon.

RÅD: Ifølge kong Harald bør ikke soldater tenke for mye på ordre man ikke skjønner årsaken til.

Kronprinsen fikk også spørsmål om hvordan han legger til rette for at hans egne barn skal få mest mulig riktig informasjon.

– Jeg vet ikke om jeg legger nok til rette til det, svarte han og la til:

– Men vi snakker om det. Og så opplever jeg at de er ganske flinke, heldigvis, de ungdommene. Både våre, men stort sett de jeg treffer og snakker med av ungdom har jo påskrudd et lite filter. Man tror jo ikke på alt som kommer inn, men det kan jo være riktig.  Så det er en sunn skepsis, tenker jeg.

Powered by Labrador CMS