Nyheter

STATSMINISTERE: Indias statsminister Narendra Modi har vært en storpolitisk spiller de siste ukene, og møtt en rekke europeiske ledere. Her fra møtet med Jonas Gahr Støre (Ap) i København forrige uke.

Eks-ambassadør tror ikke India vil snu ryggen til Putin

India kommer ikke til å bøye under for press fra Vesten om å isolere Russland og sitter med gode kort på hånden, mener tidligere ambassadør i New Delhi.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

India har avstått fra å stemme når FN har fordømt Russlands angrepskrig i Ukraina. Landet kjøper også russisk olje på billigsalg. Det kommer landet til å fortsette med, tror diplomat Nils Ragnar Kamsvåg.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Han var fra 2015 til 2019 Norges ambassadør til India. Kamsvåg har i tillegg vært ambassadør til Serbia og ministerråd i Beijing. Han sier det viktigste for India er å utfordre Kina i Asia.

Da lever landet godt med å opprettholde båndene til Russland. Samtidig er det indiske markedet så attraktivt for Vesten at India slipper unna med det, mener Kamsvåg.

Modi på Europa-tur

Han fremhever at vi må se situasjonen fra Indias ståsted, ikke fra Europa og Vesten.

– Når du følger debatten om den veldig brede oppslutningen om Ukraina som vi opplever i Vesten, ser vi ikke den i samme grad i Afrika og Asia, sier Kamsvåg til NTB.

– Ukraina-konflikten illustrerer at verden kan se litt forskjellig ut avhengig av hvor du er i verden, sier han.

Les mer: Gressbrann på Terningmoen

Indias statsminister Narendra Modi har nylig vært på Europa-tur. Han besøkte Tyskland, møtte nordiske statsministere i København og dro deretter videre til Frankrike.

Der ble Modi første statsleder som møtte president Emmanuel Macron etter at Macron sikret seg gjenvalg. Han ble møtt med en varm klem.

USA og Kina

Fra de europeiske lederne fikk Modi høre Europas syn på Ukraina-krigen og Russland. I fellesuttalelsene etter møtene avsto India fra å være med på den sterkeste kritikken av Russland.

Kamsvåg tror ikke India vil snu og slutte seg til isoleringen av Russland.

– Det er nærmest unison enighet innenrikspolitisk i India at India har inntatt det standpunktet som tjener landet best. Jeg så en av de fremste utenrikspolitiske ekspertene si at India befinner seg i et geopolitisk sweet spot, sier eks-ambassadøren.

Kamsvåg sier at potensialet i det indiske markedet gjør at landet sitter med gode kort på hånden. Samtidig er det et sterkt ønske i India om å knytte seg nærmere USA, som blir ansett som den eneste økonomien som kan demme opp for Kinas militære og økonomiske styrke.

– Alt man gjør i utenrikspolitikken er et forsøk på å styrke Indias stilling vis-à-vis Kina, sier Kamsvåg.

Russland lojale mot India

Han sier at det er lenge har vært en bekymring i India for at Vesten har opptrådt på en måte som har presset Russland mer over på Kinas side.

– Samtidig har India hatt et langsiktig og meget godt samarbeid med Sovjetunionen og Russland, helt siden uavhengigheten. Russland har vært og er Indias viktigste våpenleverandør og sees på som en veldig lojal støttespiller for India også, sier Kamsvåg.

Han viser til at India i stor skala har kjøpt våpen fra Russland. Selv om landet også her ønsker mer samarbeid med Vesten, vil Russland være en forsvarspartner også i framtiden.

– Indias overordnede sikkerhetspolitiske målsetting er et stadig nærmere samarbeid med USA, men det er ikke noe sikkerhetspolitisk alternativ å bryte med Russland, landets viktigste våpenleverandør. Det ligger litt til grunn for den situasjonen man er i nå, sier Kamsvåg.

– Dessuten må man også se på det sånn at når India velger ikke å ta standpunkt, har man en ganske solid tradisjon for ikke å gjøre det. Man er veldig sterkt på linjen om ikke-innblanding, sier eks-ambassadøren.

– Forståelse for Indias posisjon

Han tolker signalene både fra Modis tur i Europa og fra de såkalte to-pluss-to-møtene mellom India og USA, der både forsvars- og utenriksministre deltar, som at det er en forståelse i Vesten for Indias posisjon.

– Alle de elementene satt sammen er i og for seg en indikasjon på at man fra vestlig side, selv om man svært gjerne vil ha India til å ta en klarere posisjon, så ønsker man ikke å presse India lenger vekk fra Vesten, sier Kamsvåg.

Les mer: KNM Fridtjof Nansen tilbake i Norge

Han sier at Europa fremstår mer interessant for India nå enn for noen år siden. Den utviklingen er styrket av det sterke fellesskapet EU og Europa har vist i møtet med krigen i Europa, sier han.

– EU-samarbeidet og Europa er styrket. Det er turen til Modi et bevis på, og det er en hyggelig gest at man fortsetter den ordningen med møter med nordiske ledere, sier Kamsvåg.

Tviler på sanksjoner

Han sier at det også er en bekymring i India for at USA nå blir mer opptatt av Europa enn av Asia og Stillehavet.

– Etter Indias oppfatning er det der de mest vesentlige politiske styrkemålingene vil utvikle seg i dette århundret, sier Kamsvåg.

Det indiske markedet er allerede stort, men analytikere spår at det vil utvikle seg kraftig. Optimistiske anslag er at landet kan stå for opptil 30 prosent av den globale veksten på sikt.

Det er med på å gjøre det vanskelig for Vesten å se for seg sanksjoner mot India som en reaksjon på at landet fortsetter å handle for eksempel russisk olje.

– I den situasjonen som er nå, er det ikke noe man har sett for seg at kan komme til å skje. Inderne har til og med brukt rupi mot rubler i oljehandelen, så foreløpig ser de ikke for seg den type reaksjoner, sier Kamsvåg.

Økte oljeimporten fra Russland

Den indiske importen av russisk olje økte kraftig da russerne dumpet prisene etter reaksjonene på krigen i Ukraina.

– Den indiske finansministeren sa veldig klart at hvorfor i all verden skal vi betale for krigen, hvorfor skal ikke vi kunne nyttiggjøre oss av dette og bidra til utviklingen i India?

Kamsvåg sier at det er realpolitikken som styrer indisk utenrikspolitikk, men at det ikke er en lett posisjon å være i for India.

– Utfordringene er å balansere politikken slik at den ikke fører til et dårligere forhold til Vesten, samtidig som man ikke bryter med Russland. Blant annet Modis Europatur, flere høytstående amerikanske og andre vestlige besøk til New Delhi i det siste viser at det er veldig stor og økende interesse for India i Vesten, sier han.

– Hvis man ønsker å redusere samhandelen med Kina, dersom forholdet mellom Vesten og Kina fortsetter å forverre seg, er det India som er den store potensielle vekstmaskinen.

Lite marked for Norge

India er foreløpig et lite marked for Norge. Men med vekst og økt etterspørsel etter for eksempel råvarer som vi produserer, kan markedet bli enda viktigere også for Norge.

Kamsvåg sier europeiske land er svært opptatt av å få på plass frihandelsavtaler med India. Det er noe mange i India stritter imot.

– Vi får se om Modi, som i utgangspunktet er mer reformvennlig på den økonomiske siden enn mange i partiet hans, om han etter hvert kommer seg ut av den litt proteksjonistiske fasen man er i nå, sier Kamsvåg.

Under møtet med Modi forrige uke, sa Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) at Indias holdning til Russland påvirker landets omdømme.

– India er et stort land som tar sine beslutninger, jeg har respekt for det. Men jeg håper han får med seg fra samtaler i Europa hvor dramatisk dette er, med en angrepskrig som krenker et annet lands territoriale suverenitet, fører til massive ødeleggelser, en stor flukt og menneskelige lidelser, sa Støre til NTB.

Ut over Ukraina snakket de to om en rekke andre temaer, blant annet klima og samarbeid om solenergi og havøkonomi.

Les også: «Forsvaret av Norge skal styrkes»

Powered by Labrador CMS