Nyheter

PROTOTYPE: Her er den første prototypen av den hypersoniske missilet levert til soldater i den amerikanske hæren.

USA venter to nye missilsystemer i 2024

De nye missilene vil ha lengre rekkevidde enn eksisterende systemer.

Publisert

Den amerikanske hæren forventer å ha to nye missilsystemer klare til bruk en gang i løpet av det kommende året. Formålet med de nye missilene er å løse noen av utfordringene med rekkevidden til dagens systemer.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det skriver nettavisen Army Times.

«Precision Strike Missile», eller PrSM, vil kunne dekke avstander på opptil 480 kilometer og erstatte det allerede eksisterende «Army Tactical Missile System», eller ATACMS, som har en maksimal rekkevidde på rundt 305 kilometer. 

Hæren vil i tillegg doble denne rekkevidden. I februar 2023 satte hæren inn ekstra ressurser for å nå dette målet i samarbeid med våpenprodusenten Raytheon.

Bestått test

For å gi hæren den hastigheten og rekkevidden som militærledelsen anser som nødvendig til å møte jevnbyrdige motstandere som det russiske og kinesiske militæret, støtter tjenesten utviklingen av en helt ny teknologi i «Long Range Hypersonic Weapon».

Når dette tas i bruk, forventes det hypersoniske missilet å nå avstander opp til 2 776 kilometer, ifølge en rapport fra Congressional Research Service fra 2023.

Det ble gjenomført en vellykket produksjonskvalifikasjonstest av PrSM fra et High Mobility Artillery Rocket System den 13. november på White Sands Missile Range i USA. Det betyr at det nye missilet har nådd statusen «tidlig operativ kapasitet», og at soldater kan begynne å arbeide med systemet i 2024, skriver Army Times.

Sater på 2024

Utviklingen av det hypersoniske våpenet har på den andre siden vist seg å være mer utfordrende. For å oppnå hypersoniske hastigheter, en nøkkel for å unngå oppdagelse av fiendtlige systemer, må missilene fly raskere enn Mach 5, eller mer enn 6000 kilometer per time og kunne manøvrere på ulike høyder, skriver Defense News.

Utviklingen av Common Hypersonic Glide Body, eller C-HGB, som inkluderer våpenets stridshode, styresystem, kabler og termisk beskyttelsesskjold, har støtt på problemer etter en avbrutt test i september. Forsinkelsen betyr at systemet sannsynligvis vil tas i bruk i 2024, i stedet for den opprinnelig planlagte utplasseringen sent i 2023.

Gabe Camarillo, statssekretær for hæren i det amerikanske forsvarsdepartementet, fortaller Defense News at han hadde tillit til programmet og at utviklingen gikk bra, men at han kunne ikke gå inn på spesifikke detaljer om den avbrutte testen.

Powered by Labrador CMS