Nyheter

SITTER I REGJERING: Den svenske sivilforsvarsmininsteren Carl-Oskar Bohlin tilhører partiet Moderaterna. Stillingen hans er underlagt Försvarsdepartementet. Bildet er fra juli 2023.

Sverige styrker sitt psykologiske forsvar

Den svenske regjeringen mener at russiske og iranske aktører står bak påvirkningskampanjer mot Sverige.

Publisert

Nyheten om opprustning av nasjonens psykologiske forsvar ble presentert på en pressekonferanse i Stockholm tirsdag.

Sverige og svenske interesser er mål for påvirkningskampanjer fra utenlandske aktører, og dette har eskalert etter koranbrenningene i sommer, sa den svenske sivilforsvarsmininsteren Carl-Oskar Bohlin.

Han sa videre at kampanjene har som mål å skape splittelse og konflikt, også gjennom trusler og oppfordringer om vold mot svenske interesser og svenske statsborgere.

– Russiske og iranske aktører

– Statlige og statsstøttede aktører sprer feilaktig informasjon og manipulerer den demokratiske samtalen. Den frie opinionsdannelsen hemmes, sa Bohlin.

Både russiske og iranske aktører er koblet til slike desinformasjonskampanjer mot Sverige, ifølge Bohlin.

Den svenske regjeringen foreslår nå at Myndigheten for psykologisk forsvar (MPF) tilføres ytterligere åtte millioner kroner i perioden 2024-26. Bohlin mener at MPF sin operative evne må styrkes.

I korte trekk handler MPF sitt oppdrag om å følge med på utenlandsk informasjonspåvirkning mot Sverige. MPF har 49 ansatte og er lokalisert i Karlstad.

– Vi bygger samfunnets motstandskraft, vi bygger og sprer kunnskap og driver forskning, sa fungerende MPF-sjef Magnus Hjort på pressekonferansen.

Nest høyeste trusselnivå

17. august ble det såkalte terrortrusselnivået i Sverige hevet av sikkerhetstjenesten Säpo til nivå fire, på en skala fra en til fem. Fire betyr «høy trussel», ifølge krisinformation.se.

Terrortrusselnivået er basert på strategiske vurderinger av aktørers hensikt og evne om å begå terrorangrep mot Sverige.

«Det psykologiske forsvaret er samfunnets felles evne til å motstå utilbørlig informasjonspåvirkning og annen villedende informasjon som er rettet mot Sverige,» ifølge MPF.

Powered by Labrador CMS