Nyheter

ØVELSE: Stridsvogner under en felles russisk-hviterussisk øvelse i Hviterussland i begynnelsen av februar.

Russland og Hviterussland har begynt militærøvelse

Torsdag startet militærøvelsen til Russland og Hviterussland. Øvelsen har skapt bekymring i Vesten, som frykter at Russland vil øke konfliktnivået i Ukraina.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag startet militærøvelsen til Russland og Hviterussland. Øvelsen har skapt bekymring i Vesten, som frykter at Russland vil øke konfliktnivået i Ukraina.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Russlands forsvarsdepartement sier i en uttalelse at øvelsen skal foregå fram til 20. februar i Hviterussland. Landene skal øve seg på å «slå tilbake aggresjon utenfra».

Soldatene skal blant annet øve seg på å forsterke deler av den hviterussiske grensen for å hindre leveringer av våpen og ammunisjon, ifølge uttalelsen.

«Massive konsekvenser»

Russiske styrker har vært i landet siden starten av februar. De to landene har ikke opplyst hvor mange som deltar i øvelsen, men USA har sagt at Russland hadde planer om å sende 30.000 soldater til ulike deler av Hviterussland.

Debatt: Russland bør kanskje frykte Kina mer enn Vesten og Nato

Øvelsen bekymrer vestlige land, som de siste månedene har fryktet at Russland planlegger en invasjon av nabolandet Ukraina. Storbritannias utenriksminister Liz Truss var i Moskva torsdag, for å møte sin russiske kollega Sergej Lavrov. Truss advarer Russland om «massive konsekvenser» i form av sanksjoner hvis de angriper Ukraina.

Ingen eskalering

Til tross for vestlig bekymring virker Ukraina-situasjonen å ha roet seg litt etter en rekke møter og samtaler den siste tiden.

– Situasjonen forblir spent, men er under kontroll. Den diplomatiske innsatsen for å dempe spenningsnivået fortsetter, sa Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba onsdag.

Uttalelsen kom etter at Frankrikes president Emmanuel Macron tidligere denne uka reiste til Moskva for å snakke med president Vladimir Putin. Han reiste deretter til Ukraina for å møte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Les også: Forsvarsministeren vil bedre forholdet til Russland

Møtene har blitt betegnet som positive, og Macron mener at en videre eskalering av den spente situasjonen er utelukket.

Tonen er også mer optimistisk i Kreml, der talsmann Dmitrij Peskov sier til pressen at «det er positive signaler om at en løsning av Ukraina-krisen bare kan baseres på å oppfylle Minsk-avtalen».

Powered by Labrador CMS