Nyheter

HVA HAR PUTIN I SIKTET? Den russiske presidenten Vladimir Putin (t.v.) sammen med forsvarsminister Sergej Sjojgu på øvelse i 2021. Putin nekter for å ha noen planer om å invadere Ukraina, men den russiske styrkeoppbyggingen langs grensen uroer både Ukraina og Vesten.

Frykter at Russland kan angripe Ukraina denne uka

USA trapper opp advarselen om en mulig russisk offensiv mot Ukraina de neste dagene. Samtidig sier Russlands forsvarsminister at flere store militærøvelser i Russland og Hviterussland nå går mot slutten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi er svært bekymret for at Russland kan gripe inn mot Ukraina så tidlig som denne uka, sa USAs utenriksminister Antony Blinken til den franske TV-kanalen France 24 mandag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Alt vi ser med tanke på å utstasjoneringen av russiske styrker rundt Ukraina på alle sider, fører oss til den konklusjonen, la han til. Blinken understreket imidlertid at «veien til diplomati forblir åpen».

USA varslet nylig at en russisk invasjon kunne være mulig før Beijing-OL tar slutt 20. februar. Russland avviser at de planlegger å invadere naboen i sørvest.

Russlands forsvarsminister: – Øvelser går mot slutten

Den russiske forsvarsministeren orienterte mandag president Vladimir Putin om de massive militærøvelsene som den siste tiden har skapt stor usikkerhet i Vesten og frykt for en nært forestående invasjon av Ukraina.

– Noen av disse øvelsene er nå over, og noen vil bli avsluttet i nær framtid, sa Sjojgu.

Noen av øvelsene som ble innledet i desember, pågår fortsatt, la han til.

Ifølge Sjojgu har det russiske forsvaret de siste månedene gjennomført øvelser «i stor skala» i landets vestlige militærdistrikter, og den russiske marinen har gjennomført øvelser «i Barentshavet, Svartehavet og Østersjøen».

Stillehavsflåten har også gjennomført en større øvelse og under denne ble det oppdaget det som trolig var en amerikansk ubåt utenfor østkysten av Russland, noe Sjojgu kaller «helt uforståelig».

Tysklands kansler til Moskva

Tysklands forbundskansler Olaf Scholz skal møte Russlands president Vladimir Putin for første gang tirsdag og snakke om Ukraina-situasjonen. Møtet i Kreml i Moskva er ventet å vare i flere timer, med en felles pressekonferanse i etterkant.

Besøket skjer på et tidspunkt der forholdet mellom Tyskland og Russland ikke er på sitt beste, men trolig vil Ukraina-krisen overskygge flere konflikter som ulmer mellom Berlin og Moskva.

Da han besøkte Kiev mandag, sa Scholz at han ønsket å oppfordre Putin til å trappe ned krisen rundt Ukraina. Han skildret utplasseringen av over hundre tusen russiske soldater langs den ukrainske grensen som uforståelig.

Russland har på sin side gjentatte ganger hevdet at de ikke planlegger et angrep på Ukraina.

Les mer: Scholz utelukker ukrainsk Nato-medlemskap.

Norske OSSE-observatører blir i Ukraina

Utenriksdepartementet opplyser til NRK at de elleve norske statsborgerne som er tilknyttet observatørgruppen til Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) forblir i Ukraina inntil videre. Observatørene jobber med å overvåke våpenhvilen øst i landet.

I motsetning til Norge har en rekke land, blant dem USA og Danmark, trukket sine OSSE-observatører ut av Ukraina i frykt for en russisk invasjon.

Mandag oppfordret USA også alle amerikanere i Ukraina om å forlate landet, og det ble kunngjort at ambassaden midlertidig skal flyttes fra hovedstaden Kiev til Lviv vest i landet.

USA ba også alle amerikanere i Hviterussland om å forlate landet. USA har allerede beordret familiene til ambassadeansatte i Minsk om å reise hjem.

Amerikanerne har i tillegg endret reiserådet for Moldova. Folk oppfordres til å ikke dra dit, blant annet på grunn av den russiske aktiviteten rundt Ukraina, mens amerikanere som befinner seg i den russiskvennlige utbryterrepublikken Transdnjestr, bes om å forlate området. Transdnjestr grenser til Ukraina.

Powered by Labrador CMS