Nyheter

TRENER I TRØNDELAG: Ukrainske soldater får opplæring av Heimevernet i Trøndelag. De får også øve og trene på 17. mai.

Ukrainske soldater trener på skyting på 17. mai

Forsvaret har dispensasjon til å benytte skyte- og øvingsfeltet der de trener ukrainske soldater ut 2023, inkludert på nasjonaldagen. Men det blir noen timers pause når den lokale bygden skal markere 17. mai.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ukrainske soldater trenes opp i Norge, og nylig fikk Forsvaret fikk dispensasjon til å bruke det aktuelle skyte- og øvingsfelt til denne opptreningen. Nå er det klart at de ukrainske soldatene også kan øve på 17. mai, til tross for at deler av lokalsamfunnet er kritiske til dette.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det skriver Bladet.

Godkjent med tidsbegrensning

Til avisen sa lokale grunneiere Ruth og Ivar Øfsti at skyting på nasjonaldagen ikke hører sammen med barnetog og feiringen av det nasjonaldagen står for.

Søknaden om å bruke øvingsfeltet til opptrening er imidlertid godkjent med en tidsbegrensning på17. mai. Det blir pause under den lokale feiringen i tidsrommet mellom klokken 11.30 og 13.30 på 17. mai, skriver Statsforvalteren i Trøndelag i sin begrunnelse.

Les også: Slik feiret Forsvarets forums lesere fjorårets nasjonaldag.

HV-12 i dialog med 17. mai-komitéen

Ifølge vedtaket fra Statsforvalteren har HV-12 vært i dialog med leder for den lokale 17. mai-komitéen..

– På vegne av komiteen understreket arrangementsansvarlig at de ikke hadde noe imot skyting på 17. mai, står det.

Partene har likevel blitt enige om at det ikke skal skytes når det foregår markering i kapellet og når 17. mai-toget gjennomføres.

I vedtaket kommer det også frem at 17. mai – til tross for at det er rød dag på kalenderen og en høytidsdag – ikke er definert som en helligdag.

Ifølge statsforvalteren har oppdragets viktighet vært avgjørende for at dispensasjonen er gitt.

Forsvaret har dispensasjon til å benytte skyte- og øvingsfeltet ut året. Det er Forsvarsbygg som står for den midlertidige driften, mens det er HV-12 som gjennomfører opplæringen av de ukrainske soldatene.

Powered by Labrador CMS